از اساسی ترین تجهیزات مورد استفاده در خدمات شبکه فیبر نوری، پچ کورد فیبر نوری است. این کابل الکترونیکی در برنامههای کاربردی مخابراتی و ارتباطات دادهای بسیار استفاده میشود و اتصال میان دستگاههای مختلف را ممکن میسازد. البته برقراری اتصال متداولترین کاربرد این کابل است و پچ کورد در بالا رفتن میزان عملکرد شبکه و ایجاد پهنای باند کافی نیز نقشی مهم ایفا میکند. پچ کوردها در انواع مختلف برای کاربردهای خاص موجود هستند. همین موضوع، انتخاب نوع درست آن را با سردرگمی همراه میکند. از این رو بر آن شدیم تا برای کمک به شما در داشتن انتخاب درست و معتبر، برخی از اطلاعات اولیه و مفید در این باره را با شما به اشتراک بگذاریم.
پچ کورد فیبر (Fiber Patch Cord) چیست؟
پچ کورد فیبر نوری کابلی است که در دو سر خود برای برقراری اتصالات میان تجهیزات مختلف دارای کانکتور است. در واقع وجود کانکتور در دو سر پچ کورد که با نامهای کابل پچ فیبر، جامپر فیبر و یا پچ لید فیبر شناخته میشوند، که به پچ کورد این اجازه را میدهد تا با سرعت بالا به یک سوئیچ نوری یا دیگر تجهیزات مخابراتی – کامپیوتری متصل شود. این کابل با قابلیت اطمینان بالا، سازگاری فوق العاده و امنیت بهبود یافته نه تنها بهترین انتخاب برای برنامههایی است که نمیتوان کابلهای مسی متداول را به کار برد بلکه نقشی کلیدی برای استفاده در فضاهای داخلی همچون اتاقهای سرور و مراکز داده برای انتقال داده ایفا میکند.
انواع پچ کورد فیبر چه هستند و چگونه انتخاب میشوند؟
پچ کوردهای فیبر نوری موجود در بازار در انواع گوناگونی موجود هستند که ما در این بخش آنها را بر اساس ویژگیهایی چون حالت فیبر، تعداد رشته، نوع روکش، نوع کانکتور به کار رفته و همچنین پولیش دسته بندی و معرفی کردهایم.
حالت کابل فیبر نوری: سینگل مود یا مالتی مود
مود یا حالت کابل فیبر نشان دهنده نحوه حرکت پرتوهای نور در داخل فیبر است و به طور کلی به دو نوع سینگل مود و مالتی مود قابل تقسیم است. به طور خلاصه درباره تفاوت سینگل مود و مالتی مود در فیبر نوری میتوان گفت که پچ کورد سینگل مود تنها به یک حالت نور با قطر ۸ تا ۱۰ میکرون اجازه عبور میدهد. به همین دلیل سیگنالها با سرعت بالاتر و میزان تضعیف کمتر منتقل میشوند. این نوع پچ کورد خود به دو نوع OS1 و OS2 تقسیم شده که در کاربرد و همچنین ساختار با هم تفاوت دارند. به طور کلی هر دو نوع OS1 و OS2 برای انتقال در مسافتهای طولانی استفاده میشوند اما نوع OS2 عملکرد بهتر و میزان تلفات کمتری دارد و این مدل در مسافتهای طولانی مناسبتر میباشد.
و اما پچ کوردهای مالتی مود به دلیل قطر هسته بزرگتر که اغلب ۵۰ یا ۶۲٫۵ میکرون است، امکان انتقال حالات متعدد نور را فراهم میسازد. این نوع پچ کوردها خود به پنج نوع که سرعتها و فاصلههای مختلف را پشتیبانی میکنند، تقسیم شدهاند و با نامهای OM1 (۶۲٫۵ میکرون)، OM2 (۵۰ میکرون)، OM3 (۵۰ میکرون)، OM4 (۵۰ میکرون) و OM5 (۵۰ میکرون) شناخته میشوند. ناگفته نماند که مالتی مودها را میتوان با روکشهای رنگی استاندارد از هم متمایز کرد. به دلیل عبور چندین حالت نور، پچ کورد مالتی مود برای فواصل کوتاه، نظیر شبکه داخلی یک ساختمان یا محوطه آن انتخاب مناسبی میباشد.
تعداد رشتههای فیبر: سیمپلکس یا دابلکس
بر اساس تعداد رشتههای فیبر، پچ کورد فیبر سیمپلکس و دابلکس وجود دارد. نوع سیمپلکس دارای یک رشته فیبر به همراه یک کانکتور سیمپلکس در انتها است. البته میتوان آن را با یک جفت ماژول ترنسیور BIDI که دارای یک پورت هستند، لینک داد.
این در حالی است که پچ کورد فیبر دابلکس از دو رشته شیشه یا پلاستیک با یک کانکتور دابلکس تشکیل شده است. برای این نوع پچ کورد اغلب ترنسیورهای معمول یا ترنسیورهای دو گانه BIDI برای لینک دادن استفاده میشوند.
نوع روکش: PVC و LSZH
دو اصطلاح «PVC» و «LSZH» برای توصیف متریال روکش پچ کورد فیبر استفاده میشوند. کابل پچ فیبر با روکش PVC در دمای نصب معمولی انعطاف پذیر است. این در حالی است که روکش LSZH سختتر بوده و انعطاف پذیری کمتری دارد. البته روکش LSZH دارای ترکیبی است که در مقابل شعله و آتش مقاوم است و در زمان سوختن از خود بخار سمی ساطع نمیکند.
پچ کورد فیبر نوری با روکش PVC عمدتا برای برنامهها و کاربردهای داخلی نظیر اجرای افقی از مرکز سیم کشی مورد استفاده قرار میگیرد. این در حالی است که پچ کورد با روکش LSZH در بخشهای بدون تهویه و در معرض دید عموم همچون مترو، تونل و اتاقهایی که بیرون آمدن از آنها آسان نیست به کار گرفته میشود.
نوع کانکتور: ST، SC، LC و…
انواع مختلف و زیادی از کانکتورها نظیر ST، SC، LC، MPO و MTP وجود دارند که در کابلهای پچ فیبر مورد استفاده قرار میگیرند، که هر یک از آنها بدون شک دارای ویژگی منحصر به فردی هستند و کاربردهای ویژهای خواهند داشت. کانکتور MDC جدیدترین نوع کانکتور است. این نوع کانکتور نسبت به کانکتور LC استاندارد برتری سه برابری ارائه میدهد و در واقع بالاترین چگالی قابل دستیابی را ممکن میسازد.
ناگفته نماند که انواع مختلف کانکتور لازم است به رابطهای مختلف متصل شود. پس بهتر است پیش از هر کاری نوع رابط دستگاههایی که برای نخستین بار به کار گرفته میشوند تأیید شود.
همچنین میتوان آن را به دو نوع دسته بندی کرد که نوع اول، کانکتور در دو سمت یکسان باشد و نوع دوم، کانکتر در دو سمت یکسان نباشد، یعنی میتوان انواع پچ کوردها را بر اساس نوع کانکتور به دو دسته پچ کورد با کانکتورهای یکسان و پچ کورد فیبر هیبریدی تقسیم کرد. پچ کورد فیبر LC-LC و پچ کورد SC-SC از جمله پچ کوردهای نوع اول هستند. این در حالی است که پج کوردهایی با کانکتورهای مختلف در دو سر نظیر پچ کورد LC-SC به عنوان پچ کورد فیبر هیبریدی شناخته میشوند.
نکته: اگر نوع پورت دستگاهها در هر دو سمت یکسان باشد. میتوانید پچ کورد فیبر کانکتور یکسان یا نوع هیبریدی را انتخاب کنید.
نوع پولیش: APC، PC یا UPC
کانکتورهای فیبر نوری به صورتهای مختلفی طراحی و صیقل داده میشوند (پولیش میشوند). این کار برای به حداقل رساندن بازتاب بازگشتی یا همان افت بازگشتی انجام میشود و عموما برای برنامههای سینگل مود اهمیت بالایی دارد. بر اساس انواع پولیش کانکتور، پچ کوردهای فیبر نوری به سه نوع پچ کوردهای UPC، PC و APC تقسیم میشوند. هر یک از این سه نوع دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. البته در حال حاضر UPC جایگزین PC شده است و اینکه از میان دو نوع UPC و APC کدام یک انتخاب شما است تماما به کاربرد شما بستگی دارد.
از آنجا که APC تلفات ورودی کمتری نسبت به UPC دارد، کابلهای پچ کورد فیبر APC برای مواردی با پهنای باند بزرگ و مسافتهای طولانی همچون FTTx، PON و WDM بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. این در حالی است که UPC برای سیستمهای نوری همچون تلویزیونهای دیجیتال و تلفن که میزان حساسیت آنها نسبت به تضعیف یا همان اتلاف توان بار (IL – Insertion Loss)، کمتر است به کار گرفته میشوند.
نتیجه گیری
پچ کورد فیبر به بسیاری از افراد کمک نموده تا به پهنای باند بزرگتر و سرعت بیشتر دست پیدا کنند. همچنین یکی از مهمترین مزیتهای آن، امکان استفاده در گستره وسیعی از ساخت و سازها است. از انواع کابل پچ فیبر و کاربردهایشان که در بخشهای قبلی به آنها اشاره شد، ممکن است بتوانید برخی از نمونههای جامپر فیبر را انتخاب کنید. یادتان باشد که از میان پارامترهای مورد بررسی برای کابلهای پچ فیبر یا همان پچ کوردها، انواع کانکتورها و حالت کابل فیبر نوری جزو المانهای کلیدی بوده و از اهمیت بالایی برخوردارند.
علاوه بر این به محیط توجه کرده و بر اساس آن نوع مناسب را انتخاب و خریداری کنید. به عنوان مثال اگر که محیط نسبتا سخت است پچ کوردی که در این مقاله به آن اشاره شد میتواند نیاز شما را بر آورده سازد.
در هر حال هنگامی که در انتخاب نوع مناسب پچ کورد مردد ماندهاید، کمک گرفتن از یک کارشناس و متخصص همواره بهترین انتخاب برای جلوگیری از ضرر مالی و زمانی است.
منبع: fs.com