دوربین مدار بسته یکی از ملزومات اصلی و بسیار کاربردی برای حفظ امنیت و کنترل اماکن مختلف تجاری، عمومی، شخصی است. همچنین همه اماکن تجاری برای اخذ مجوز، نیاز به نصب دوربین مدار بسته دارند، ولی انتخاب یک مدل دوربین مناسب با نیاز شما، از بین انواع دوربین مدار بسته موجود در بازار، کار آسانی نیست. در همین راستا آشنایی با تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه میتواند به شما در انتخاب بهتر کمک کند.
فهرست مطالب
دوربینهای مداربسته را میتوان از منظرهای مختلف دستهبندی کرد. دستهبندی جامعی از دوربینهای مدار بسته را در مقاله “انواع دوربین مدار بسته” معرفی کردیم. در یکی از این دستهبندیها، دوربینهای مدار بسته به دو نوع کلی دوربین آنالوگ و دوربین تحت شبکه یا IP تقسیم میشوند.
دوربین مدار بسته آنالوگ که به آن Analog CCTV نیز گفته میشود و دوربین مدار بسته تحت شبکه یا دیجیتال که به آن IP CCTV نیز گفته میشود، هر کدام مزایا و معایبی دارند. ما در این مطلب به طور کامل مقایسه ویژگیها و تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه یا IP Camera را توضیح خواهیم داد تا با دانستن تمام مزایا و معایب آنها، انتخاب هوشمندانهای داشته باشید.
تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و دیجیتال در قیمت
برای بررسی تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه، قیمت عنصر تأثیرگذاری است. دوربین مدار بسته آنالوگ که نسل قدیمی دوربینهای مدار بسته است، قیمت پایینتری نسبت به دوربین مدار بسته تحت شبکه یا دیجیتال دارد. انتقال اطلاعات در هر دو نوع دوربین آنالوگ و IP Camera از طریق کابل است، ولی در نوع IP به دلیل استفاده از سوئیچ، کابل کمتری استفاده میشود، از طرفی خود سوئیچها نیز دستگاههای ارزانی نیستند. با این احتساب و با وجود تمام گزینهها، همچنان قیمت دوربین مدار بسته آنالوگ کمی پایینتر است.
تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در روش ارسال داده
تفاوت اصلی دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در نحوه ارسال سیگنالهای ویدئویی است. دوربینهای آنالوگ، تصویر را به صورت آنالوگ تولید و به وسیله سیگنال آنالوگ نیز ارسال میکنند؛ اما دوربینهای تحت شبکه، تصویر را به صورت دیجیتال تولید و به وسیله سیگنال دیجیتال ارسال میکنند. انتقال اطلاعات در دوربینهای تحت شبکه به دلیل محدود نبودن پهنای باند بسیار سریعتر صورت میگیرد.
تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و IP در انعطافپذیری
دوربین مدار بسته تحت شبکه IP، امکانات زیادی را برای شما فراهم میکند. انتقال اطلاعات در این نوع دوربین، به وسیله کابل شبکه، فیبرنوری و یا بدون سیم و با استفاده از امواج Wifi صورت می گیرد؛ که همین مسئله باعث انعطافپذیری بالا در نصب و اجرا خواهد شد. مخصوصا در دوربینهای IP بی سیم که حتی بدون هزینه کابلکشی، دوربینها و کنترل کنندهها را میتوان به آسانی نصب و جابهجا کنید. ولی در دوربین آنالوگ، انتقال اطلاعات توسط کابل کواکسیال است که باعث انعطافپذیری پایین در نصب و اجرا خواهد شد.
تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و IP در امکانات نرمافزاری
دوربین مدار بسته تحت شبکه IP امکانات نرمافزاری بسیار کاربردی دارد که نکته حائز اهمیتی در تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و دیجیتال به شمار میآید. از دیگر امکانات دوربین تحت شبکه IP میتوان سیستم تنظیم هشدار و ارسال ایمیل در صورت حرکت یک جسم خاص یا حرکت و انتقال دوربین و سیستم شمارش افراد را نام برد.
تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در کابلکشی
برای هر دو نوع دوربین آنالوگ و تحت شبکه نیاز به دو کابلکشی است، یکی کابل عبور دیتا و دیگری کابل برق. ولی در دوربین مدار بسته دیجیتال در صورتی که از NVR یا سوئیچ POE استفاده شود، میتوان از همان کابل شبکه برای انتقال برق نیز استفاده کرد و نیازی به کابلکشی مجزا برای برق دوربین تحت شبکه نخواهد بود. برخی مدلهای دوربین مدار بسته آنالوگ هم دارای تجهیزات جانبی مانند میکروفون هستند و در صورت استفاده، نیازی به تجهیزات جداگانه و کابل کشی ندارند.
تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در تجهیزات جانبی
یکی دیگر از تفاوتهای دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در امکانات این است که؛ در بیشتر دوربینهای مدار بسته آنالوگ برای داشتن امکانات جانبی، نیاز به سخت افزار و تجهیزات جداگانه دارید. برای مثال برای انتقال صدا نیاز به هزینه نصب دو زوج کابل و میکروفون جانبی خواهید داشت، اما مدلهایی نیز وجود دارند که دارای این تجهیزات جانبی مانند میکروفن بوده و نیازی به کابلکشی مجزا ندارند.
تفاوت دوربین آنالوگ و تحت شبکه در نوع انتقال اطلاعات
دوربین مدار بسته تحت شبکه، دارای قابلیت انتقال برق بر روی کابل شبکه یا همان POE (Power Over Ethernet) است. POE امکان استفاده از برق و ارسال سیگنال به صورت همزمان بر روی یک کابل را برای دوربین فراهم میکند، بنابراین نیاز به منبع تغذیه جداگانه و کابل اضافه برای برق وجود ندارد. انتقال اطلاعات در دوربین مداربسته تحت شبکه با استفاده از پروتکلهای شبکه صورت میگیرد، اما دوربینهای آنالوگ از این مورد پشتیبانی نمیکنند.
تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در دستگاه ضبط تصویر
دوربین مدار بسته آنالوگ با روش سنتی و قدیمی تصاویر را ضبط و ذخیره میکند؛ به این صورت که سیگنال ویدئویی ارسالی، میتواند توسط یک مانیتور مثل تلویزیون دریافت شود. دوربین Analog تصاویر ضبط شده را به صورت زنده از طریق کابل کواکسیال به یک دستگاه ذخیرهساز به اسم (DVR (Digital Video Recorder منتقل میکند. در نسلهای جدید دوربین آنالوگ، این امکان وجود دارد که تصاویر منتقل شده را حین ذخیرهسازی به تصاویر دیجیتال (HD) تبدیل و در DVD یا هارد دیسک ذخیره کرد، اما ماهیت و کیفیت تصاویر تغییر چندانی نمیکند.
دوربین مدار بسته تحت شبکه، سیگنال ویدئویی را توسط یک Encoder به شبکه ارسال می کند. به این صورت که در دوربین مدار بسته تحت شبکه IP، تصاویر توسط دوربین دیجیتال ضبط و به صورت اتوماتیک توسط خود دوربین، Encode میشود. یعنی اطلاعات قبل از ارسال، پردازش میشود. سپس به وسیله پروتکل IP (Internet Protocol و به صورت دیجیتال در شبکههای کامپیوتری منتقل میشود. در آخر به دو روش میتوان اطلاعات را ذخیره کرد و تصاویر علاوه بر محیط شبکه در مرورگرها هم قابل مشاهده است.
دو روش ذخیره اطلاعات در دوربینهای مدار بسته تحت شبکه:
- در روش اول، اطلاعات در دستگاه NVR ذخیره میشوند. NVR، تصاویر دریافتی را فشردهسازی و بر روی هارد دیسک ذخیره میکند.
- در روش دوم، اطلاعات با استفاده از نرمافزار و به وسیله سرور ذخیره میشوند. در روش استفاده از نرمافزار، نیاز به سختافزار جانبی مانند سرور است که نرمافزار بر روی آن نصب شود و عملیات ذخیرهسازی را بر روی سرور انجام دهد.
در هر دو حالت ذخیرهسازی نیاز به سوئیچ بوده و امکان مدیریت نیز وجود دارد، ولی بهترین روش ذخیره، کنترل و مدیریت تصاویر ارسالی در دوربین های مدار بسته تحت شبکه IP، استفاده از NVR است.
تفاوت دستگاه DVR و NVR
برای درک بهتر از تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در روش ذخیرهسازی، نیاز به بررسی تفاوت دستگاه DVR و NVR داریم. دوربینهای مدار بسته تحت شبکه به وسیله شبکه به دستگاه NVR متصل میشوند. دستگاه (NVR (Network Video Recorder عملکرد همه دوربینهای شبکه را به صورت متمرکز و دقیق کنترل میکند. همچنین هنگام ذخیرهسازی تصاویر، RAID ها (پشتیبان دیسکها) را هم از نظر سالم بودن بررسی خواهد کرد.
کیفیت تصویر ذخیره شده در دستگاه NVR بسیار بهتر از DVR است. زیرا در NVR برای هر دوربین یک قسمت جداگانه در نظر گرفته میشود که قابلیت مشاهده، ضبط، کنترل و مانیتورینگ دارد و کاربر به راحتی میتواند هر کدام را به تنهایی حذف، ویرایش یا دستکاری کند.
دوربینهای آنالوگ باید به صورت جداگانه به دستگاه DVR متصل شوند. به همین دلیل محدودیت اتصال دارند. همچنین تصاویر در DVR به صورت یکجا و در محلی کوچک ذخیره میشود که آزادی عمل بسیار کمی به کاربر میدهد. همچنین قابلیت کنترل و دستکاری از راه دور را هم ندارد.
امروزه نسل جدید HD-DVR که از دوربینهای مدار بسته آنالوگ HD پشتیبانی میکنند، به دلیل امکانات بهتری که دارند، جای DVR های قدیمی را گرفته است.
تفاوت دوربین آنالوگ و تحت شبکه در کیفیت تصویر
یک مورد مهم دیگر در بررسی تفاوت بین دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه، کیفیت تصاویر است. کیفیت تصویر در دوربین تحت شبکه به وضوح ۶ تا ۲۰ برابر بهتر از دوربین آنالوگ است.
در دوربین مدار بسته آنالوگ، کیفیت تصویر را با TV line نشان میدهند. کیفیت تصویر ضبط شده توسط دوربین مدار بسته آنالوگ با رزولوشن ۰.۵ مگاپیکسل است و رزولوشن پایینی دارد. به همین دلیل قابلیت بزرگنمایی زیادی نخواهد داشت. از سال ۲۰۱۳ نسل جدید دوربینهای مدار بسته آنالوگ با کیفیت HD (AHD یا Analog High Definition) به بازارآمد که حتی از کیفیت ۴k هم پشتیبانی میکند. ولی کیفیت تصویر دوربین مدار بسته تحت شبکه IP به دلیل داشتن ساختار دیجیتال، رزولوشنی تا ۲۴ مگاپیکسل دارد.
دوربینهای تحت شبکه به دلیل دیجیتال بودن، نویز ندارند و اگر کابل شبکه مشکلی داشته باشد، تصویر تا درست شدن مشکل، قطع خواهد شد. در حالی که در دوربینهای آنالوگ، اگر کابل کواکسیال زخمی شود، تصویر با نویز دریافت میشود.
همچنین دوربینهای آنالوگ در فواصل دور دارای مقدار زیادی گرین (Grain) است که باعث افت کیفیت تصاویر میشوند، در نتیجه شناسایی چهره افراد و پلاک خودروها را بسیار دشوار میکند. در حالی که در دوربینهای IP، فاصله تأثیر چندانی در کیفیت تصاویر ندارد.
تفاوت دوربین AHD و IP در مدت زمان ذخیره سازی
یکی از دلایل اصلی نصب دوربین مدار بسته این است که در صورت بروز مشکل، امکان دسترسی به تصاویر محل مورد نظر را داشته باشیم. در دوربین مدار بسته آنالوگ، اگر به هر دلیلی، سرور موقتأ قطع شود، تصاویر آن بازه زمانی را از دست میدهیم. اما دوربین مدار بسته تحت شبکه IP دارای پورت کارت حافطه جانبی است که در صورت بروز مشکل برای سرور، تصاویر از دست نخواهند رفت.
تفاوت دوربین آنالوگ و تحت شبکه در امنیت
نکته مهم دیگر در بحث تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه، میزان امنیت این دوربینها است. در دوربین مدار بسته آنالوگ به دلیل کابلی بودن مسیر انتقال، امکان دزدیده شدن، شنود و قطع تصاویر وجود دارد و هر کسی با دسترسی به CCTV، به تمامی اطلاعات دسترسی خواهد داشت. اما در دوربین مدار بسته تحت شبکه، انتقال تصاویر به وسیله آدرس IP خاصی صورت میگیرد که قابل رمزگذاری است. همچنین تمام اطلاعات دوربینهای مدار بسته تحت شبکه از ضبط و انتقال تصاویر تا ذخیره سازی، قابلیت رمزگذاری دارد. درنتیجه مسلما IP CCTV ها امنیت بالاتری نسبت به Analog CCTV ها دارند.
مزایا و معایب دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه
فرق دیگر دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در معایب و مزایای هر کدام از آنها است.
معایب دوربین مدار بسته آنالوگ
- کیفیت پایین تصویر نسبت به دوربین مدار بسته تحت شبکه
- عدم پردازش اولیه تصویر
- هزینههای زیاد کابلکشی به دلیل حجم بالای کابل
- امنیت پایین
- نویزپذیری
- افت سیگنال
- نداشتن عمق تصویربرداری بالا که باعث میشود برای پوشش یک مساحت زیاد، نیاز به تعداد بالاتری دوربین داشته باشیم. در حالی که مساحت تحت پوشش هر دوربین تحت شبکه برابر با ۳ دوربین آنالوگ است.
مزایای دوربین مداربسته آنالوگ
- قیمت پایین
- سهولت نصب
- پهنای باند کم
معایب دوربین مدار بسته تحت شبکه
- قیمت بالا نسبت به دوربین مدار بسته آنالوگ
- آسان نبودن نصب و راهاندازی اولیه، نیاز به متخصص و نصاب ماهر دارد.
- نیاز به فضای زیاد ذخیره اطلاعات
- محدودیت پهنای باند
مزایای دوربین مداربسته تحت شبکه
- کیفیت بالا
- امنیت و پایداری سیستم
- ویژگیهای هوشمند مانند: قابلیت تعقیب هوشمند (Smart Tracking)، قابلیت تشخیص چهره، شمارش افراد و پوشش ۳۶۰ درجه ای
- قابلیت زوم دیجیتال با کیفیت بالا
- پشتیبانی از POE (امکان ارسال همزمان صوت، تصویر و برق با استفاده از یک کابل شبکه)
- کاهش هزینههای کابل کشی در پروژه
- امکان اتصال بدون کابل و از طریق وای فای (Wifi) در برخی مدل ها
- امکان افزایش تعداد دوربینها و یکپارچه سازی با پشتیبانی از قابلیت ONVIF
دوربین مدار بسته آنالوگ بهتر است یا تحت شبکه؟
به طور خلاصه می توان اینگونه جمعبندی کرد که دوربینهای آنالوگ به دلیل قیمت کمتر و عملکرد سادهتر، در مکانهای کوچک کاربرد بیشتری دارند. ولی دوربینهای تخصصیتر تحت شبکه به دلیل کیفیت بالا، پردازش تصاویر، استهلاک پایین، امکانات و پشتیبانی بهتر و سریعتر، در مکانهای عمومی یا شخصی بزرگ و مهم که نیازمند تعداد بالای دوربین هستند، مورد استفاده قرار میگیرند.
همانطور که خودتان هم در بررسی تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه متوجه شدهاید دوربینهای مدار بسته تحت شبکه از عملکرد بهتری نسبت به دوربینهای مدار بسته آنالوگ برخوردار هستند، اما هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند؛ مخصوصأ اینکه در سالهای اخیر که دوربینهای مدار بسته آنالوگ هم ارتقا داده شدهاند، بیشتر از سیستمهای ترکیبی IP که شامل اجزای آنالوگ و دیجیتال است، استفاده میشود.
به طور کلی ممکن است اجرای یک پروژه IP Camera نسبت به آنالوگ، کمی گرانتر باشد، از طرفی تعمیر و نگهداری سیستم حفاظت تصویری با دوربین تحت شبکه کمی دشوارتر است، اما باید این را در نظر بگیرید که در نهایت شما پولتان را در قبال یک سیستم کارآمد و هوشمند هزینه کردهاید نه بابت یک سیستم آنالوگ قدیمی!
شرکت رایکانت، مشاور شما در نصب دوربین مدار بسته
شرکت رایکانت امیدوار است اکنون و با شناخت تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه، برای انتخاب دوربین متناسب با نیازتان راه سادهتری در پیش داشته باشید. تیم فنی ما برای پاسخگویی به سوالات شما و مشاوره در این زمینه همیشه آماده است.
تماس با مشاورین رایکانت
برای اطلاع از موجودی انواع مدلها، اطلاع از آخرین قیمتها و تخفیفات با ما (مرکز فروش، نصب و راه اندازی دوربین مداربسته در تهران) در ارتباط باشید.
سوالات متداول:
دوربین مدار بسته آنالوگ که به آن Analog CCTV نیز گفته میشود و دوربین مدار بسته تحت شبکه یا دیجیتال که به آن IP CCTV نیز گفته میشود، هر کدام مزایا و معایبی دارند. ما در این مطلب به طور کامل ویژگیها و تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه یا IP Camera را توضیح خواهیم داد تا با دانستن تمام مزایا و معایب آنها، انتخاب هوشمندانهای داشته باشید.
به طور معمول دوربین های IP کیفیت تصویر بالاتر، ویژگی های پیشرفته ضبط بیشتر و قابلیت اتصال دوربین های بیشتری به سیستم را در مقایسه با دوربین های آنالوگ دارند. در دروبین های مدار بسته تحت شبکه تصاویر از طریق دستگاه NVR و در دوربین های آنالوگ از طریق دستگاه DVR ضبط میشوند.
هزینه: دوربین های مدار بسته آنالوگ معمولا قیمت کمتری نسبت به دوربین های تحت شبکه تقریبا مشابه دارند، و در بعضی موارد این اختلاف قیمت بسیار زیاد و قابل توجه است.
سادگی: راهاندازی DVR بسیار ساده تر و برای بسیاری آسان است. معمولا در یک پکیج ارائه میشود و مراحل نصب آن پیچیدگی خاصی ندارد.
- کیفیت بالا
- امنیت و پایداری سیستم
- ویژگیهای هوشمند مانند: قابلیت تعقیب هوشمند (Smart Tracking)، قابلیت تشخیص چهره، شمارش افراد و پوشش ۳۶۰ درجه ای
- قابلیت زوم دیجیتال با کیفیت بالا
- پشتیبانی از POE (امکان ارسال همزمان صوت، تصویر و برق با استفاده از یک کابل شبکه)
- کاهش هزینههای کابل کشی در پروژه
- امکان اتصال بدون کابل و از طریق وای فای (Wifi) در برخی مدل ها
- امکان افزایش تعداد دوربینها و یکپارچه سازی با پشتیبانی از قابلیت ONVIF