بکارگیری سيستم سرمایش مناسب
مقوله اتاق سرور امن، نگهداری شبکههای کامپیوتری و همچنین شرایط هوایی و سرمایشی مناسب برای مراکز داده از اهمیت حیاتی و بالایی برخوردار بوده و تولید سرمای مناسب میتواند تاثیر بسزایی در کارکرد تجهیزات سخت افزاری موجود در این مراکز داشته باشد. تجهیزاتی از قبیل؛ سرورها، روترها، سوئیچها، فایروالها، ذخیرهسازها که هر کدام از آنها با هزینه بسیار زیادی تهیه و خریداری شدهاند و خرابی آنها علاوه بر اینکه موجب ضرر و زیان مالی به سازمان مربوطه خواهد شد، موجب اختلال در فرایند IT هم میشود.
لذا توجه به سلامت سیستمهای تهویه هوا در این راه اندازی اتاق سرور امن از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار بوده و باید دقت داشت که حد اعتدال دمایی بر اساس استانداردهای موجود رعایت شود، از آنجایی که دما و حرارت بالا، بلای جان تجهیزات سخت افزاری و کاهش دهنده عمر مفید و مختل کننده فرآیند کاری آنها است، سرما و دمای بسیار پایین هم میتواند علاوه بر بالا بردن مصرف انرژی(تجهیزات سرمایشی) مشکلات مربوط به خود را برای Admin شبکه ایجاد کند و در نتیجه اینکه حد اعتدال در این امر باید مد نظر قرار بگیرد. همچنین پیاده سازی سیستمهای Alarming و سنسورهایی دمایی از موارد مهم و کاربردی دیگری هست که باید در اتاق سرور استاندراد لحاظ شود.
جهت برقراري دماي مناسب 18 درجه سانتيگراد اتاق سرور ایمن، استفاده از دستگاههای خنك كننده درون آن الزامی است. البته در آخرین استانداردها، دمای مناسب اشاره به 22 الی 24 درجه دارد و گوگل دمای اتاق سرورهای خودش را برای کاهش انرژی روی 26 تنظیم میکند. اما مرسومترين خنك كننده در ايران، كولرهای گازی هستند كه توان آنها باتوجه به ميزان حرارت توليد شده اتاق سرور امن محاسبه میشوند. البته اگر بخواهیم کمی حرفهایتر عمل کنیم، میتوانیم بسته به نیاز یکی از سه راهکار توزیع هوای سرد زیر را پیاده سازی و بر اساس آن اقدام کنیم.
- سیستم سرمایش در میان رکها، بالا و پایین کف کاذب و یا در بین ردیف ها که از آن به Row oriented نام برده میشود .
- سیستم سرمایش برای کل فضا که از آن به Room Oriented نام برده میشود که در این روش هوای گرم و سرد را با هم ترکیب میکند.
- بکارگیری سیستم سرمایش در داخل رک که از آن به Rack Oriented نام برده شده و ارتباطی با تغییرات اتاق ندارد.
اگر بخواهیم به محاسبه دقیق و درست میزان هوای مورد نیاز این مراکز میپردازیم. همراه ما باشید….
مجموعه نکاتی باید در محاسبه میزان هوای اتاق سرور استاندارد مورد نظر قرار بگیرد که به آن میپردازیم. فرمول اصلی برای تعیین سرمایش اتاق با در نظر گرفتن مجموعهای از پارامترها، در نظر گرفته شده که به شرح هر کدام از آنها میپردازیم.
Total Heat Load = Room BTU + Windows BTU + Total Occupant BTU + Equipment BTU + Lighting BTU
Room BTU میزان سرمایش مورد نیاز بسته به مساحت اتاق با حاصلضرب طول و عرض اتاق در عدد 337 با فرمول زیر محاسبه میشود:
Room Area BTU = Length (metr) x Width (metr) x 337
Windows BTU اگر اتاق سرورهای شما دارای پنجره نیست میتوانید از این بخش صرف نظر کنید در غیر اینصورت برای اتاقهای جنوبی، حاصلضرب طول و عرض پنجره در عدد 870 و برای اتاقهای شمالی حاصلضرب طول و عرض پنجره در عدد 165 محاسبه میگردد و از نکات قابل توجه در این فرمول اینکه، اگر نور مستقیم از پنجره به داخل میتابد و مانعی وجود ندارد، اعداد بدست آمده باید در ۱.۵ ضرب شود و در نیمکره جنوبی باید جای مقادیر را در فرمولهای پنجرههای شمالی و جنوبی عوض کرد.
South Window BTU = South Facing window Length (metr) x Width (metr) x 870
North Window BTU = North Facing windows Length (metr) x Width (metr) x 165
Total Occupant BTU در صورتیکه در Server Rooom ، افرادی کار میکنند باید آنها را درنظر گرفت و با ضرب تعداد ساکنین در عدد ۴۰۰BTU این فرمول را محاسبه کرد.
Total Occupant BTU = Number of occupants x 400
Equipment BTU مجموع کل وات دستگاههای موجود در اتاق سرور بر اساس حداکثر توان مصرفی هر دستگاه که بر روی آن ذکر گردیده (دست بالا گرفته شود) ضرب در عدد 3.5 و مطابق با فرمول زیر :
Equipment BTU = Total wattage for all equipment x 3.5
Lighting BTU محاسبه مجموع توان روشناییهای داخل اتاق با ضرب حاصلجمع وات روشنائیها در عدد 4.25
Lighting BTU = Total wattage for all lighting x 4.25
بکارگیری سيستم اعلان و اطفاي حريق
آتش سوزی در اتاق سرور به دلایل مختلفی میتواند رخ دهد، عامل یا خارج از اتاق بوده و به داخل فضای مرکز داده سرایت کرده و یا اینکه به دليل اتصال كوتاه ادوات برقی و همچنين وجود تجهيزات مختلف آتشزا در داخل اتاق سرور امن اتفاق افتاده است. لذا در اين خصوص نصب تجهيزات مناسب اخطار و اطفای حريق مدنظر میباشد. در خصوص سیستم اعلان میتوان از سنسورهایی که برای این کار در بازار وجود دارد بهره برد، اما در مورد سیستم اطفاء میتوان با توجه به مکان و حساسیت اطلاعات از کپسولهای آتشنشانی تا سیستمهای پیشرفته مانند FM200 و یا حتی مشاورههای امنیتی بهره گرفت. اما در زیر به چند نکته در این خصوص اشاره میکنم.
- با توجه به محدوديت فضای اتاق سرور امن جهت انتقال گاز مونواكسيد كربن به داخل اتاق، از لولههای حامل استفاده میشود.
- محل قرار گرفتن نازلهای نهايی بايد در مكانهايی نزديك به محل استقرار سرورها و تجهيزات برقی تعبيه شود.
- مخزنهای گاز در مكانی خارج اتاق سرور قرار میگيرد و اين مخزنها به لولههای تعبيه شده داخلی مرتبط خواهند شد.
- درمكانهای مختلف اتاق سرور نظير داخل ركها، تجهيزات برقی داخلی و … سنسورهای تشخيص حريق نصب میشود.
- سیتم اطفاء حریق میتواند به یکی از دو روش پوشش مستقیم یا جامع مورد بهره برداری قرار بگیرد، در این روش سیستم اطفاء در رکهای تجهیزات مخابراتی و تجهیزات کامپیوتری نصب میشود. و در پوشش جامع در این روش سیستم اطفاء حریق برای کل فضا در نظر گرفته شده و بر این اساس سیستم اطفاء کل فضا را پوشش میدهد.
- ذرات جامد موجود در کپسول بعد از دریافت فرمان برای تخلیه، بصورت گاز در آمده و با سرعت زیادی در فضا منتشر شده و حریق را اطفاء میکنند.
نصب درب مقاوم، ضدحريق و ضد سرقت
با توجه به اهميت محصور نمودن آتش و جلوگيری از گسترش آن، درب اتاق سرور بايد از جنس نسوز و همچنین ضد سرقت انتخاب شود. برخی از ویژگیهای درب ضد سرقت:
- درها با پهنای یک متر و ده تا یک متر و بیست و ارتفاع حداقل دو متر و نیم
- سقف دو متر و هفتاد سانتی متر
- روکش MDF یا PVC
- قابل تجهیز به انواع سیستم کنترل تردد
نصب و بکارگیری سيستم كنترل دسترسی
استقرار سيستم كنترلی مناسب جهت ثبت تردد افراد و مديريت آن جهت اتاق سرور الزامی است. اين سيستم دارای يك دستگاه كارت خوان چند گزينهای (Multi Option Checking)، كنترلر و مبدلهای مرتبط با آن میباشد. افراد مجاز براي ورود به اتاق سرور بايد كارت تردد را همراه داشته باشند. همچنين ثبت اثر انگشت و وارد كردن كدمخصوص از ديگر گزينههايی است كه میتوان آنها را فعال نمود. سیستمهای کنترل تردد، میتوانند ورود و خروج افراد را کنترل و مدیریت نمایند و نیز احتمال وقوع حوادث را بسیار کاهش دهند. مزایای این سیستم عبارت است از:
- ایجاد محدودیت در تردد
- افزایش امنیت
- تشخیص هویت پرسنل
- ردگیری افراد
در نمونههایی، دستگاه بعد از نصب بر روی درب، مستقیما برنامهریزی میگردد و در نمونه دیگر، دستگاه به کامپیوتر متصل شده و از طریق سیستم رایانه تنظیمات مورد نظر بر روی آن انجام میگردد. در این حالت امکانات زیر برای ادمین فراهم میگردد.
- امکان تعریف کاربران و تعیین اختیارات و محدوده زمانی
- امکان مشاهده اطلاعات ذخیره شده در هر دستگاه
- امکان تنظیم باز شدن درب با انگشت، کارت و یا رمز
- امکان گزارشگیری از خطاهای پرسنل هنگام استفاده از نرم افزار
[banner id=”” text_icon=”” text_alignment=”left” border=”true” gradient=”true” button_text=” تماس با ما ” button_link=”https://raykanet.com/%d8%aa%d9%85%d8%a7%d8%b3-%d8%a8%d8%a7-%d9%85%d8%a7/” link_target=”_self” button_icon=” icon-phone” button_size=”medium”] طراحی استاندارد و امن اتاق سرور سازمان یا شرکت شما را متخصصان شرکت خدمات شبکه رایکانت با رعایت اصول و استانداردهای موجود به انجام میرسانند، برای اطلاع از تعرفههای خدمات پسیو شبکه با ما تماس بگیرید. [/banner]
[space_box id=”” height=””]
نصب و بکارگیری دوربينهاي كنترل و نظارت
باتوجه به اهميت اطلاعات و لزوم مراقبت بيشتر از تجهيزات اتاق سرور، نصب دوربينهاي تحت شبکه درون اتاق سرور بسيار مؤثر است. دوربينها بطور 24 ساعته اتاق سرور را مانيتور كرده و Log ها را در سرور مربوطه ذخيره میكنند. البته برای امنیت بیشتر میتوان دوربینی را هم خارج از اتاق تعبیه کرد.
ثابت كردن رك ها و تجهیزات
به دليل جلوگيري از واژگون شدن ركها در هنگام زلزله، ركها بايد به كف وصل و مهار شوند. پيش از اجراي كف و ايجاد كانالهاي مختلف بايد محل استقرار ركها تعيين شده و بستها و Holder هاي نگهدارنده در آن تعبيه شود لذا نوع و مدل ركها، اندازه آنها، موقعيت مكانی نسبت به يكديگر بايد تعيين شوند. رکها با فاصله کافی حدود حداقل یک متر و ده سانتی در اطراف هر وسیله و یک متر و بیست در راهرو بین رکها باشد.
نكته : برخي از ركها نظير ركهای HP دارای اتصالات مخصوص بوده و جهت نصب صحيح رك بايد از آنها استفاده كرد.
عدم استفاده از هرگونه درب شیشهای، پارتیشن و یا پنجره
اتاق سرور به لحاظ امنیت باید فاقد دربهای شیشهای، پارتیشن و یا پنجره به فضای بیرون از اتاق باشند.
در مقاله شماره سه، در خصوص دیگر استانداردها و الزامات امینی اتاق سرور که شامل موارد ذیل میباشد، توضیحاتی ارائه خواهد شد.
- نصب و بکارگیری يو پي اس مناسب.
- اتصال تمام سیستمها، رکها و تجهیزات به سیستم ارت با حداکثر اهماژ Ω2
- عدم قرارگیری تجهیزات غیر مرتبط در اتاق سرور نظیر: MDF وPBX .
- كابل كشي و ترانکینگ مناسب.
- نصب و بکارگیری سيستم روشنايي مناسب.
2 دیدگاه
عالی، تشکر از مقاله خوب و کاربردیتون
سلام و تشکر ویژه، فوق العاده بود.