در زمان طراحی یک شبکهی کامپیوتری جدید چه برای 5 نفر و چه برای 500 نفر، باید نیازها و خواستههای افرادی که از این شبکه استفاده میکنند، در کنار هزینههای اجرای شبکه در نظر گرفت. در صورتی که اتفاق فورس ماژور یا غیر مترقبه رخ دهد، باید برنامهای پیشبینی شود تا بتوان به کمک آن به سلامت از این اتفاق عبور کرد. درصورتیکه همهچیز در سازمان بر اساس روال طبیعی خود پیش برود، باید فضای رشد بیشتر برای طراحی شبکه فراهم شود. در این مقاله به بررسی نکات مهم طراحی شبکه میپردازیم.
برخی از نکات مهمی که در طراحی شبکه باید به آنها توجه کرد و ممکن است در لیست اولیتهای افراد قرار نداشته باشد، موارد ذیل هستند: متوازن کردن مشکلات امنیتی در کنار تمایل به دسترسی راحت به اطلاعات، بنا کردن افزونگی در شبکه جهت پیشبینی از کارافتادگی شبکه و استانداردسازی سختافزار و نرمافزار جهت زیر نظر گرفتن هزینههای نگهداری و پشتیبانی.
طراحی شبکه فاز صفر و یا به عبارتی فاز مطالعاتی خدمات شبکه است. هدف از طراحی شبکه به صفر رساندن یا به حداقل رساندن مشکلات شبکه های کامپیوتری می باشد.
اتصال و امنیت (Connectivity and Security)
امروزه اتصال شبکه تنها به معنی کابلهای اترنت و نقاط دسترسی بیسیم نیست! بلکه مردم بهصورت بیسابقهای بیش از پیش همواره به شبکه متصل هستند و بسیاری از آنها میخواهند درحالیکه خارج از دفتر کار خود قرار دارند، بتوانند به اطلاعات و ایمیل شرکت دسترسی داشته باشند.
متوازن کردن این نیازها در عین حفظ امنیت، یکی از چالشهایی است که باید در اولین مرحلهی طراحی هر شبکهای به آن توجه شود. این کار شامل مکان ذخیرهسازی داده (در خانه و یا دور از محل کار و زندگی به کمک راهکارهای ابری)، نوع اطلاعاتی که باید در دسترس باشند، کاربری که قرار است به این اطلاعات دسترسی پیدا کند و نوع دستگاههایی که شامل میشود. فایروالها و سرورهای دسترسی در عین حفظ سرعت عملیات باید امن باشند.
افزونگی (Redundancy)
افزونگی به این معنی است که در صورت بروز هرگونه مشکل بحرانی برای یکی از اجزای شبکه، دستگاه پشتیبانی برای آن پیشبینی شده باشد. سازمانهای کوچک بهتر است که از دو سرور استفاده کنند. برای مثال دو سروری که کاملاً شبیه به هم هستند را میتوان با قفلهای امنیتی پیکربندی کرد.
بهگونهای که اگر یکی از آنها به تعمیرات نیاز داشته باشد و یا اینکه خراب شود، دیگری بتواند جای آن را پر کند. با حساب سرانگشتی میتوان به این موضوع رسید که برای هر یک از بخشهای شبکه که نمیتوان آنها را برای بیش از یک ساعت از فعالیت خارج کرد. باید سرویسها و اجزای افزونهای پیشبینی شود.
اگر سازمانی میزبان سرور اینترنتی خود است و یا اینکه امورات آن بدون اتصال به اینترنت نمیگذرد، باید فکری به حال اتصال پشتیبان گردد و یا یک اتصال دوم باید در نظر گرفته شود. برای آنکه بتوان تضمین کرد که زمان خرابی به حداقل ممکن خود میرسد. داشتن یک سوییچ اضافی، روتر وایرلس و یک لپتاپ اضافی در محل کار میتواند راهکار مناسبی باشد.
استانداردسازی (Standardization)
استانداردسازی سختافزار و نرمافزار به کار رفته در شبکه جهت تضمین عملکرد روان شبکه اهمیت بسیاری دارد. با استفاده از استانداردسازی میتوان هزینههای نگهداری، تعمیرات و بهروزرسانی را کاهش داد. با بررسی کامل سیستمهای کامپیوتری موجود، نرمافزارها و دستگاههای جانبی میتوان تعیین کرد که کدام یک از آنها به استانداردسازی نیاز دارند.
مدیرعامل و یا یک رئیس ممکن است نیاز خاصی داشته باشد، اما اگر 90% کارمندان از یک لپتاپ با برنامههای یکسانی برای ایمیل و پردازش کلمه استفاده کنند، در این صورت یک نرمافزار یا سختافزار خاص میتواند با هزینهی بسیار کمتری نیازهای این سازمان را برطرف کند؛ اما اگر مدل کامپیوتر کل کارکنان و مدیران و نرمافزار نصبشده بر روی آنها متفاوت باشد، هزینهی بیشتری به سازمان تحمیل خواهد شد.
ترمیم فاجعه (Disaster Recovery)
یک برنامهی دقیق جهت ترمیم فاجعه باید بخشی از هر طراحی شبکهای باشد. برخی از مواردی که این طرح باید پوشش دهد، تدارک توان پشتیبان و دستورالعملهای موردنیاز پس از خرابی سرور یا شبکه هستند. همچنین این طرح باید زمان پشتیبان گیری از دادهها، چگونگی انجام آن و محل نگهداری نسخههای کپی دادهها را نیز شامل شود.
یک برنامهی جامع ترمیم فاجعه باید شامل فجایع محل کار، فجایع ساختمان و فجایع شهری باشد. در اغلب موارد پشتیبان گیری از دادهها باید بهصورت روزانه انجام شود. بسیاری از سازمانها هفتهای یک بار بهصورت کامل پشتیبان گیری را انجام میدهند و هر روز بهصورت تدریجی به پشتیبان گیری میپردازند؛ بهگونهای که از تمامی پروندههایی که از زمان آخرین پشتیبان گیری هفتگی تغییر کردهاند، یک نسخهی کپی تهیه میشود. پروندههای پشتیبان باید در مکان امنی خارج از محل نگهداری شوند تا در صورت وقوع فاجعهای مانند آتشسوزی در امان باشند.
رشد (Growth)
آخرین نکتهای که در طراحی شبکه میتوان به آن اشاره کرد، میزان رشد سازمان است. باوجود اینکه پیشبینی میزان رشد و پیشرفت سازمان در پنج سال آینده ممکن نیست، اما در طراحی شبکه باید جایی را برای رشد آینده در نظر گرفت. برای مثال سرور کسبوکار کوچک مایکروسافت (Microsoft Small Business Server) میتواند برای سازمانهای کوچک انتخاب بسیار خوبی باشد.
با این حال اگر دفتر کار شما در همین لحظه 60 کارمند دارد، در این صورت استفاده از این سرور باعث هدر رفتن سرمایهی شما میشود؛ زیرا در نهایت تنها 75 کاربر میتوانند از آن استفاده کنند. طراحی شبکه باید حداقل در هر سال 20% رشد را داشته باشد و همهی موارد از درگاههای سوییچ گرفته تا سیستمهای پشتیبان گیری داده ها را پوشش دهد.
اگر در طراحی شبکه کسب و کار خود نیاز به مشاوره دارید میتوانید با کارشناسان رایکانت تماس بگیرید.