با افزایش کیفیت و تولید دوربینهای مداربسته و همچنین پایین آمدن قیمت آنها، تقاضای خدمات نصب دوربین مداربسته در بازار نیز افزایش پیدا کرده است. امروزه در تمام ساختمانهای اداری و اکثر ساختمانهای مسکونی از دوربینهای مداربسته برای تامین امنیت و نظارت استفاده میشود. به همین دلیل آموزش نصب و راه اندازی دوربین های ip برای خریداران تبدیل به موضوع مهمی شده است. در این مقاله به آموزش کامل نصب دوربین ipپ و راهاندازی آن میپردازیم.
دوربین مداربسته تحت شبکه چیست؟
قبل از آموزش نصب دوربین مداربسته تحت شبکه، ابتدا باید بدانیم دوربین تحت شبکه چیست و بتوانیم تفاوت دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه را تشخیص دهیم. به طور خلاصه میتوان گفت دوربین تحت شبکه یا IP Camera به جای اتصال به دستگاه DVR، به وسیله یک کابل شبکه یا امواج وایفای، به شبکه متصل میشود. این دوربینها در دو نوع دوربین تحت شبکه کابلی و دوربین تحت شبکه بیسیم تولید میشوند. و از پروتکلهای شبکه برای ارسال اطلاعات استفاده میکنند. دوربین ip به سیستم ضبط مخصوص خود یعنی دستگاه NVR متصل میشود.
برای دریافت راهکار مناسب با مشاوران آیتی رایکانت تماس بگیرید.
نکات نصب دوربین مدار بسته تحت شبکه
قبل از آموزش نصب دوربین ip باید به نکات زیر توجه کرد:
توجه به نوع منبع تغذیه دوربین تحت شبکه: دوربینهای ip دو نوع روش تغذیه دارند. تغذیه POE و تغذیه مستقل. در نصب دوربین تحت شبکه باید به نوع تغذیه دوربین توجه کنید.
- دوربین تحت شبکه POE: در روش (Power over Ethernet) POE، کابل برق و کابل شبکه دوربین یکی بوده و نیازی به برقکشی اضافه نیست.
- تغذیه دوربین تحت شبکه معمولی: در دوربین آی پی معمولی، از روش تغذیه مستقل استفاده میشود. یعنی باید از کابل برق جداگانه برای تغذیه دوربین استفاده شود.
توجه به تعداد پورت دستگاه NVR: هر دوربین تحت شبکه به یک پورت دستگاه NVR متصل میشود. (دستگاههای NVR در انواع 16 پورت، 32 پورت و … وجود دارند.)
همبرند بودن دوربین تحت شبکه و دستگاه NVR: در دوربینهای مداربسته آنالوگ، هم برند بودن دوربین و دستگاه NVR ضروری نیست. اما دوربینهای ip هر شرکت، معمولا توسط NVR همان شرکت پشتیبانی میشوند. و به ندرت پیش میآید که دوربینهای دیگر شرکتها به آن متصل شوند. برای مثال، در نصب دوربین تحت شبکه هایک ویژن، دستگاه NVR برند هایک ویژن دوربینهای هایک ویژن را پشتیبانی میکند.
وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای نصب دوربین ip
برای نصب دوربین آی پی به تنظیم دقیق محل قرارگیری دوربینها، کابل شبکه، سوئیچهای شبکه و تجهیزات دیگری نیاز است. در ادامه به معرفی این تجهیزات خواهیم پرداخت.
- دوربین ip به تعداد نیاز: قبل از شروع کابلکشی، به تعداد مورد نیازتان دوربین تحت شبکه تهیه کنید؛ تا محل قرارگیری آنها به درستی تعیین شود.
- دستگاه NVR: این دستگاه همان سرور دوربین ipاست که تصاویر را ضبط و پردازش میکند. شما باید دستگاه NVR مطابق با برند و تعداد دوربینهای خود و پهنای باند مورد نیازتان تهیه کنید.
- هارد: دستگاههای NVR هارد ندارند. شما برای ذخیره تصاویر دوربینها، باید هارد دیسک را به صورت جداگانه تهیه کنید. هاردی بخرید که حافظه آن برایتان کافی باشد و با برند NVR همخوانی داشته باشد. (در بروشور NVR هاردهای پیشنهادی آمده است.)
- سوئیچ شبکه: در صورتی که تعداد پورت دستگاه NVR برای تعداد دوربینها کافی نباشد، به سوئیچ شبکه برای ایجاد انشعاب در سیستم دوربین تحت شبکه نیاز دارید. سوئیچ شبکه رابطی برای انتقال داده است. (مطمئن شوید که سوئیچ شبکه قدرت کافی برای پشتیبانی از دستگاههای آی پی در همه پورتها را دارد.)
- برای مشاهده تصاویر بعد از نصب دوربین تحت شبکه نیز به یک کامپیوتر، مانیتور یا تلویزیون به همراه کابل HDMI نیاز دارید.
- کابل شبکه: برای متصل کردن قسمتهای مختلف سیستم مداربسته، نیاز به یکی از انواع کابل دوربین مداربسته خواهید داشت. همانطور که گفتیم؛ در دوربینها و NVR POE تنها به کابل شبکه نیاز دارید. زیرا در این نوع دوربین، کابل شبکه، برق مورد نیاز دوربین را نیز منتقل میکند. ( در نصب دوربین مداربسته بیسیم نیازی به کابل شبکه نیست.) پس کابل شبکه مناسب دوربین ip را انتخاب کنید.
- کابل برق: زمانی که تغذیه دوربین ip مستقل باشد، به کابل برق برای تغذیه دوربین نیاز است.
- منبع تغذیه: دوربینهای مداربسته به یک آداپتور برای تامین انرژی نیاز دارند. شما میتوانید برای هر دوربین یک آداپتور، یا یک آداپتور مرکزی برای همه دوربینها تهیه کنید.
- تجهیزات شبکه: برای نصب دوربین ip و کابلکشی، به اتصالات و تجهیزات جانبی مثل داکت، پایه، لوله فلکسی و… نیاز خواهید داشت.
اقدامات لازم قبل از نصب دوربین ip
1- تعیین محل دقیق کابلکشی، متراژ کابل و محل دقیق نصب دوربین تحت شبکه
اولین مرحله قبل از نحوه نصب دوربین ip، انتخاب بهترین مکان برای نصب آن است. شما باید بهترین مکان که پوشش کلی داشته باشد، در نظر بگیرید. همچنین مکان مورد نظر باید فضای کافی برای قرارگیری کابلها را نیز داشته باشد.
2- قبل از نصب دوربین تحت شبکه، استحکام دیوارهای مورد نظر را برای سوراخ کردن بررسی کنید.
3- با توجه به متراژ معین شده، کابل را کمی بیشتر ببرید. این کار برای اطمینان از کوتاه نبودن کابل ضروریست.
4- متراژ کابل متصل به دستگاه NVR را نیز به منظور پیشبینی جابهجایی دستگاه، بیشتر در نظر بگیرید.
5- کابلها را حتما داخل داکت قرار دهید تا از امواج، صدمات فیزیکی و … محفوظ بمانند. زیرا امواج الکترومغناطیس یا کابلهای برق نزدیک به کابل دوربین ممکن است باعث ایجاد نویز در تصاویر دوربین شوند.
مراحل نصب دوربین ip (تحت شبکه)
1- نصب دوربین ip در محل تعیین شده ( در صورتی که دوربین را داخل رک نصب میکنید، از پایههای نصب برای اتصال دوربین به رک استفاده کنید.)
2- کابلکشی اصولی از محل قرارگیری NVR تا دوربین. کابل شبکه را از طریق دیوارها و سقف به محل نصب دوربین ip ببرید.
3- در این مرحله از نحوه نصب دوربین تحت شبکه، سوکت RJ45 را به سر کابل شبکه متصل کنید. سپس دوربینها را به یک سر کابل شبکه و سر دیگر را به NVR متصل کنید. فقط باید بدانید در نحوه اتصال دوربین ip به nvr ، اگر NVR سوئیچ داخلی نداشته باشد، نیاز است از یک سوئیچ جداگانه در زمان نصب استفاده کنیم. یعنی سوئیچ را بین NVR و دوربینها قرار دهیم. دوربین ها را به سوئیچ، و سوئیج را به NVR متصل کنیم.
4- اگر سیستم دوربین تحت شبکه شما POE نباشد، دوربینها را به منبع تغذیه متصل کنید. برای این کار، فیش نری و مادگی منبع تغذیه مرکزی را به کابل برق متصل کنید. ولی اگر هر دوربین آداپتور جداگانه دارد، باید آداپتورها را به کابل برق متصل کنید. (برای سیستمهای POE نیازی به انجام این مرحله نیست.)
5- رایانه یا تلویزیون را از طریق کابل VGA یا HDMI به دستگاه NVR متصل کنید.
6- اگر قصد مشاهده تصاویر از راه دور را دارید، یک کابل اترنت را از NVR به مودم متصل کنید.
7- مانیتور و دستگاه NVR را روشن کنید. اگر اتصالات به درستی باشند، باید روی مانیتور صفحه راهاندازی را مشاهده کنید.
مراحل راه اندازی دوربین تحت شبکه
بعد از نصب، باید نسبت به راهاندازی دوربین تحت شبکه و انجام تنظیمات اولیه آن اقدام کنید. در ادامه به طور کامل مراحل راه اندازی دوربین تحت شبکه را توضیح میدهیم.
- اطمینان حاصل کنید که دوربین و دستگاه NVR روشن هستند.
- در دستگاه NVR، وارد منوی شناسایی دوربین یا منوی دوربین شوید. در این قسمت دوربین یا دورربینهای شما به همراه IP هر کدام نمایش داده میشود.
- اگر دوربین توسط دستگاه NVR تحت شبکه شناسایی نشود؛ مشکل از کابل شبکه یا برق دوربین یا سوئیچ شبکه است. اتصالات را از ابتدا بررسی کرده و مشکل را حل کنید.
- بعد از راهاندازی و پس از شناسایی دوربینها، نام کاربری و رمز برای دوربینها تعیین کنید.
- پس از شناسایی موفقیتآمیز دوربینها، شما میتوانید تصاویر آنها را مشاهده کرده و بر روی هارد دیسک ذخیره کنید. همچنین میتوانید از طریق تنظیمات شبکه NVR، دوربین را شخصیسازی کنید. مثل زمانبندی، تشخیص حرکت، تغییر IP و…
آموزش نصب دوربین تحت شبکه به کامپیوتر
بسیاری از کاربران ترجیح میدهند که تصاویر دوربین تحت شبکه خود را از روی مانیتور رایانه مشاهده کنند.
1- برای نصب دوربین ip به کامپیوتر، اگر دوربین شما POE نیست، ابتدا دوربین را به منبع تغذیه متصل کنید. سپس دوربین را از طریق کابل شبکه به سوئیچ و سپس سوئیچ رابه رایانه وصل کنید.
نرمافزاری برای پیدا کردن آدرس آی پی مثل IP Finder یا نرم افزار ip search دوربین های تحت شبکه، روی کامپیوتر متصل به دستگاه NVR نصب کنید.
2- آدرس آی پی تمام دوربینهای تحت شبکه را با آدرس آی پی شبکه یکسان کنید.
3- نرم افزار مانیتورینگ مختص دوربین مداربسته تحت شبکه خود را روی رایانه نصب کنید.
4- دستور ping را با توجه به IP دوربینتان، روی سیستم متصل به دستگاه NVR اجرا کنید. تا از پیکربندی درست دستگاه مطمئن شوید.
5- تغییر آی پی دوربین در صورت نیاز امکانپذیر است. برای دوربینهای کوچک این کار لازم نیست. اما تغییر بازه آی پی دستگاه NVR به بازه آی پی شبکه، مهم و ضروری است. زیرا اتصال چند دوربین و دستگاه NVR با آدرس آی پی مجزا باعث تداخل آی پی تکراری خواهد شد.
برای انتقال تصویر روی موبایل، مقاله نصب دوربین مدار بسته روی گوشی را بخوانید.
کلام آخر
قبل از خرید دوربین مداربسته به وجود علامت استاندارد ONVIF روی دوربین دقت کنید. ONVIF® یک استاندارد بینالمللی برای دوربینهای مداربسته است. به زبان ساده، دوربینهای سازگار با ONVIF ویژگیهای بیشتری نسبت به دوربینهای فاقد این استاندارد دارند. زیرا دوربینهای سازگار با ONVIF دارای حداکثر سازگاری با اکثر نرمافزارها و سختافزارهای جانبی سیستمهای مداربسته موجود در بازار هستند.
در این مقاله سعی کردیم تا به طور کامل آموزش صفر تا صد نصب دوربین ip که برای همه مدلها کارآمد باشد؛ را توضیح دهیم. دقت داشته باشید که برای نصب دوربین ip کمک گرفتن از نصاب متخصص بسیار مهم است. زیرا هزاران مدل دوربین مداربسته در بازار موجود است که هرکدام دستورالعملهای خاص خود را دارند. اگر چه آموزش طریقه نصب دوربین ip موجود در این مقاله و مقالههای دیگر راهگشا هستند. اما هر دوربینی نکات و دستورالعملهای مخصوصی برای نصب دوربین مداربسته دارد.