برای ساختن یک شبکه فیبر نوری کارآمد که از دوام بالایی نیز برخوردار باشد به اجزای متعددی نیاز است. اجزایی که درک عملکرد هر یک از آنها باعث میشود تا اپراتور نصاب در زمان خرید، نصب و یا مدیریت یک سیستم سفارشی بداند چه چیزی ضروری است و باید تهیه شود و کدام قطعه را نباید خرید و یا در شبکهای استفاده کرد. یکی از فاکتورهای مهم در پیادهسازی و کابل کشی فیبر نوری استاندارد و با دوام روش و کیفیت اتصالات فیبر نوری است. از این رو و در راستای معرفی اجزاء و بخشهای مختلف یک شبکه به پیگتیل فیبر نوری خواهیم پرداخت و دانش پایهای در ارتباط با انواع کانکتورهای پیگتیل، دسته بندی آنها و شیوههای اتصال را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
در نصب کابل فیبر نوری، چگونگی اتصال کابلها به سیستم برای موفقیت شبکه مهم و حیاتی است. این کار اگر که اصولی انجام شود؛ سیگنالهای نوری با تضعیف کم و افت برگشت پایین از لینک عبور میکنند. پیگتیل فیبر نوری یک راه کم هزینه برای اتصال فیبر نوری ارائه میدهد که در اکثر اوقات (۹۹٪) از کاربردهای سینگل مود آن استفاده میشود.
مشخصات پیگتیل فیبر نوری
پیگتیل فیبر نوری در واقع یک کابل فیبر نوری است که یک سر آن در هنگام تولید، کانکتور خورده است و سر دیگر آن بدون کانکتور است. سری که کانکتور خورده را میتوان به تجهیزات مختلف شبکه متصل کرد و طرف دیگر پیگتیل را با کابلهای فیبر نوری فیوژن کرد. پیگتیل به عنوان یکی از تجهیزات اکتیو یا پسیو شبکه برای خاتمه دادن به کابلهای نوری از طریق فیوژن یا اتصال مکانیکی به کار گرفته میشود. کابلهای پیگتیل با کیفیت، به همراه روشهای درست فیوژن کردن، بهترین عملکرد را برای پایانههای کابل فیبر نوری به دنبال خواهند داشت.
ناگفته نماند که پیگتیل فیبر نوری را عمدتا میتوان در تجهیزات مدیریت فیبر نظیر جعبه ترمینال، جعبه توزیع و ODF پیدا کرد.
تفاوت پیگتیل فیبر نوری و پچ کورد فیبر نوری چیست؟
برخی پیگتیل فیبر نوری رو با پچ کورد فیبر اشتباه میگیرند. اگر چه هر دو به عنوان کابل فیبر نوری شناخته میشوند اما این دو کابل با هم تفاوتهایی دارند. پیگتیل فیبر نوری تنها از یک سو دارای کانکتور است. این در حالی است که پچ کورد فیبر از دو طرف کانکتور دارد. پچ کورد فیبر نوری عموما دارای روکش است اما پیگتیلها اغلب بدون روکش هستند زیرا توسط یک سینی یا کاست اتصال پوشش داده شده، به هم متصل میشوند.
علاوه بر اینها، پچ کورد فیبر را میتوان به دو بخش تقسیم کرد و دو پیگتیل درست کرد. برخی نصابها از این کار استقبال میکنند و آن را به استفاده از دو پیگتیل ترجیح میدهد زیرا با این کار از تست پیگتیل های بیشتر جلوگیری میکنند و تنها عملکرد یک پچ کورد را به جای دو پیگتیل در هنگام نصب بررسی میکنند. در نهایت همان پچ کورد را به دو نیم کرده و دو پیگتیل ایجاد میکنند.
پس از بیان تفاوت نوبت به معرفی انواع پیگتیل فیبر نوری میرسد. به نظرتان پیگتیلها را بر اساس پارامترهای مختلف میتوان در چند دسته جای داد؟!
انواع پیگتیل فیبر نوری
پیگتیلهای فیبر نوری در انواع مختلفی بر اساس پارامترهای مشخص وجود دارند. پیگتیلها را میتوان بر اساس نوع فیبر (سینگل مود یا مالتی مود بودن)، نوع کانکتور به کار رفته که میتواند LC، ST، SC و مواردی از این قبیل باشد، محیط کاربری و تعداد فیبرهای به کار رفته (عموما ۶ فیبر و ۱۲ فیبر در بازار وجود دارند) دسته بندی کرد.
انواع پیگتیل بر اساس نوع فیبر
پیگتیلها قابل تقسیم به دو نوع سینگل مود و مالتی مود هستند. پیگتیل فیبر نوری سینگل مود زرد رنگ است و در آن از کابل فیبر سینگل مود ۹/۱۲۵ میکرون استفاده شده است. همچنین کانکتور متصل به آن هم نوع با آن یعنی سینگل مود است. این نوع پیگتیلها نسبت به مالتی مود پهنای باند کمتری دارند و برای انتقال دادهای با حجم کم به کار گرفته میشوند.
پیگتیلهای فیبر نوری مالتی مود یا همان چند حالته عموما نارنجی رنگ هستند. در این نوع پیگتیلها کانکتور نیز مالتی مود است. همچنین کابلهای فیبر نوری استفاده شده در آنها مالتی مود ۶۲٫۵/۱۲۵ BULK میکرون یا ۵۰/۱۲۵ میکرون میباشند. البته کابلهای فیبر نوری مالتی مود ۱۰G (OM3 یا OM4) که معمولا آبی رنگ هستند، نیز در پیگتیلهای فیبر نوری به کار برده میشوند.
انواع پیگتیل فیبر نوری بر اساس کانکتور
بر اساس کانکتور به کار رفته در پیگتیل فیبر نوری میتوان پیگتیلها با هم تفاوت دارند و در انواع مختلفی دیده میشوند. پیگتیل فیبر LC، پیگتیل فیبر SC، پیگتیل فیبر ST، پیگتیل فیبر FC، پیگتیل فیبر MT-RJ و پیگتیل فیبر E۲۰۰۰ تنها برخی از آنها هستند که در ساختار و شکل ظاهری با هم متفاوت میباشند. آنها مزیتهای منحصر به فردی برای کاربردها و سیستمهای مختلف دارند. در ادامه برخی از پرکاربردترین آنها را با هم مورد بررسی قرار میدهیم.
پیگتیل فیبر نوری SC | SC Fiber Optic Pigtail: در این نوع پیگتیل کانکتور جدا کننده غیر نوری با یک فرول (بست فلزی) زیرکونیومی یا آلیاژی ضد زنگ ۲٫۵ میلی متری استفاده شده است. این نوع پیگتیل با کانکتور مشخص برای به کار گیری در برنامههایی نظیر WAN، LAN، CATV و همچنین تست و اندازه گیری مقرون به صرفه میباشد.
پیگتیل فیبر نوری ST | ST Fiber Optic Pigtail: کانکتور به کار رفته در این نوع پیگتیل فیبر نوری را میتوان محبوبترین کانکتور برای برنامههای فیبر نوری مالتی مود LAN (شبکه محلی) معرفی کرد. این کانکتور یک حلقه بلند (فرول) به قطر ۲٫۵ میلی متری دارد که از سرامیک (زیرکونیا)، آلیاژ ضد زنگ یا پلاستیک ساخته شده است. به همین دلیل پیگتیل فیبر نوری ST را اغلب میتوان در حوزههای مخابراتی، پزشکی و صنعتی مشاهده کرد و یا برای حسگرها به کار برد.
پیگتیل فیبر نوری FC | FC Fiber Optic Pigtail: این نوع پیگتیلها دارای کانکتورهای نوری با بدنه فلزی هستند که دارای ساختار پیچی بوده و فرولهای به کار رفته نیز سرامیکی با دقت بالا میباشند. این نوع پیگتیلهای فیبر نوری و محصولات مرتبط با آن برای کاربردهای عمومی به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
نکته: پیگتیلهای فیبر نوری را میتوان همچون پچ کوردهای فیبر نوری به دو دسته UPC و APC تقسیم کرد. متداولترین پیگتیلها بر اساس این نوع دسته بندی عبارتند از: FC/AP pigtail، SC/AP pigtail، MU/AP pigtail
انواع پیگتیل بر اساس محیط کاربری
از مهمترین پارامترهایی که برای دسته بندی پیگتیلها به آن توجه میشود، محیط کاربری است. پیگتیلهای فیبر نوری در صنایع مختلف با شرایط محیطی گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند. از این رو این محصول مهم باید در انواع مختلف متناسب با شرایط تولید و عرضه شوند. دو نوع از متداولترین پیگتیلهای فیبر نوری که به طور ویژه برای دوام در محیطهای سخت ساخته شدهاند عبارتند از:
پیگتیل آرمور دار | Armored Pigtail: در این نوع پیگتیل فیبر نوری، تیوبهای استیل ضد زنگ یا تیوبهایی از جنس دیگر فلزهای قوی وجود دارد که در داخل روکش بیرونی قرار دارند. این تیوبها از فیبر داخلی محافظت بیشتری میکنند. همچنین قابلیت اطمینان را برای شبکه ایجاد کرده و میزان آسیبهای ناشی از کارهای ساختمانی یا وجود جوندگان و… را کم میکند.
پیگتیل ضد آب | Waterproof Pigtail: همانطور که از نام آنها مشخص است این نوع پیگتیلها ضد آب هستند. در واقع با یک واحد ضد آب تقویت شده از استیل ضد زنگ و روکش پلی اتیلن طراحی و ساخته شدهاند. این نوع پیگتیلهای فیبر نوری برای استفاده در محیطهای کاربری خشن نظیر دکلهای ارتباطی، CATV و نظامی بهینه شدهاند. ناگفته نماند که این نوع کابل چقرمگی (سفتی)، عملکرد کششی و قابلیت اطمینان را افزایش داده و استفاده در اتصالات فضای باز را راحتتر میکند.
انواع پیگتیل بر اساس تعداد فیبر
پیگتیلهای فیبر نوری میتوانند تعداد فیبرهای ۱، ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۲۴ و ۴۸ رشتهای داشته باشند. هر یک از این پیگتیلها ویژگیهای ساختاری مخصوص به خود را دارند. پیگتیل سیمپلکس دارای یک فیبر است و یک کانکتور در یک طرف دارد. این در حالی است که پیگتیل فیبر نوری دوبلکس دارای دو فیبر و دو کانکتور در یک سو است.
علاوه بر اینها هر فیبر علامت «A» یا «B» را دارا است یا از بوتهای کانکتور رنگی مختلف برای علامت گذاری قطبیت آن استفاده شده است.
توجه: پیگتیلهای فیبر نوری دارای کانکتورهای نر و ماده هستند که کانکتورهای نر مستقیما به یک گیرنده نوری متصل میشوند و کانکتورهای ماده را میتوان در یک پچ پنل نصب کرد.
روش اتصال پیگتیل فیبر نوری
پیگتیل فیبر نوری اغلب کیفیت بالایی دارند و دقت آنها نیز بیشتر است چرا که کانکتورهای آن در کارخانه و هنگام تولید بسته شدهاند. این نوع کابل اتصال سریعی دارد و به دو روش فیوژن و یا به صورت مکانیکی میتوان به فیبرهای نوری متصل کرد. در واقع با استفاده از یک دستگاه فیوژن در کمتر از یک دقیقه میتوان اتصال را برقرار کرد که همین امر باعث صرفه جویی در زمان و هزینه میشود.
این در حالی است که برای اتصال مکانیکی، دقیقا یک پیگتیل فیبر و تار فیبر نوری در کنار هم قرار داده میشوند. این اتصال دائمی و یا موقت است و به کمک آن نور از یک فیبر به فیبر دیگر عبور داده میشود.
نکته: به خاطر داشته باشید که چند متر بیش از آنچه که نیاز دارید را تهیه نموده و سفارش دهید.
نتیجه گیری
پیگتیلهای فیبر نوری در اصل برای اتصال به فیبر به کار گرفته میشوند تا بتوان آنها را به تجهیزات یا پچ پنل متصل نمود. علاوه بر این، پیگتیلها یک راه حل مطمئن و عملی آسان که باعث صرفه جویی در زمان عملیاتی و هزینه نیروی کار میشود را برای اتصال فیبر ارائه خواهند داد.
منبع: fs.com