دنیای امروز بدون راه اندازی شبکههای کامپیوتری قابل تصور نیست. در زمان و دورهای از تاریخ زندگی میکنیم که ارتباطات و تبادل اطلاعات در فضای سایبر و در بستر شبکههای کامپیوتری مهمترین و اساسیترین و شاید بهتر بگیم حیاتیترین موضوعات عصر ماست. در این راستا میتوان بهره برداری از شبکههای کابلی را به عنوان یکی از پایدارترین بسترهای شبکه نام برد که حجم عمدهای از انتقال داده در این زیرساخت شبکه صورت میگیرد. این نوع شبکهها با توجه به نوع کابل و تجهیزات پسیو شبکه که در کنارشان استفاده میشود دارای سرعت انتقال دیتا و پهنای باندهای متفاوتی هستند. اما آنچه که مسلم است پیاده سازی استاندارد کابل کشی شبکه های کامپیوتری از نوع ساخت یافته است.
در این مقاله اهداف و دلایلی که در اجرای کابل کشی شبکه های کامپیوتری باید رعایت شود، به صورت اصولی مطرح شده است. با افزایش نیاز مشتری به نصب و راه اندازی شبکه های درون سازمانی در ادارات و سازمانها، مدیران بهتر است با نوع خدمات شبکه و استانداردهای خدمات کابل کشی و پسیو شبکه آشنایی کامل داشته باشند.
راندمان و کیفیت یک شبکه کامپیوتری بستگی به کیفیت زیرساخت شبکه ، یعنی رعایت استاندارد کابل کشی و ترانکینگ آن دارد. اگر نصاب بیتجربه و اصول کابل کشی را رعایت نکند قطعاً در آینده سازمان با مشکلات زیادی روبرو میشود. بنابراین با رعایت استاندارد کابل کشی شبکه، طبق اصول تعیین شده از سازمان استانداردسازی دیگر نیازی به ایجاد تغییر، و صرف هزینه زیاد بابت بروز مشکل در شبکه و یا تغییر در ساختار کابل کشی ندارید. پس از طراحی و راه اندازی شبکه و کابل کشی، فقط هزینه مربوط به پشتیبانی و نگهداری تجهیزات میباشد که این هزینه در قبال راه اندازی ابتدایی شبکه بسیار ناچیز است.
شاید در اولین نگاه، تصور از کابل کشی شبکه، موضوعاتی نظیر موارد زیر را یادآور شود؛
اگر چه موارد فوق قابل تأمل و اهمیت است ولی نکته مهم استاندارد عمل کردن و یا بعبارتی ساختارمند پیش رفتن است. در یک تعریف ساده میتوان گفت اصول کابل کشی ساخت یافته یعنی رعایت یکسری استانداردهای جهانی نظیر استاندارد TIA و BICSI که مشتمل بر اصول اجرا و پیاده سازی پریزها (Outlet)، کانکتورها، کابلها (مسی و یا فیبر نوری)، اتصالات و تجهیزات اتصال (Patch Panels) و سایر تجهیزات پسیو شبکه و همچنین فرآیندهای طراحی، نصب، تست و تضمین عملکرد سیستم مورد نیاز جهت اجرای کابل کشی میشود، میباشند. اگرچه کابل کشی ساختار یافته نسبت به کابل کشی سنتی هزینه بیشتری را خواهد داشت اما با این حال یک سرمایه گذاری بلندمدت با پایداری و اصول مهندسی و فنی محسوب میگردد. بنابراین داشتن یک سیستم شبکه پرسرعت تنها منوط به خرید کالای با کیفیت نیست بلکه اجرای صحیح و رعایت تمامی استانداردها در فراهم آوردن زیر ساخت شبکه کابلی سهیم خواهد بود.
شرکت خدمات شبکه رایکانت بر اساس استاندارهای کابلکشی ساختار یافته، اصولیترین کابل کشی شبکه و زیر ساخت را به شما ارئه می دهد.
قیمت کابل کشی شبکه به عوامل مختلفی از جمله متراژ بالا (هر چه سازمان بزرگتر باشد متراژ بیشتری نیاز به کابل و داکت است)، تعداد تجهیزات شبکهای مورد نیاز بنا به اهداف و نیازهای سازمان بستگی دارد.
موراد فوق تنها برخی از دلایلی است که با استناد آنها میتوان یک کابل کشی اصولی را اجرا و پیاده سازی کرد، نکات مهم و ریزی هم در کابل کشی ساختار یافته وجود دارد که به صورت تیتر وار در زیر به آنها اشاره میشود و در مقالات بعدی به تشریح هر کدام میپردازیم.
البته اصول دیگری هم در کابل کشی شبکه وجود دارد که از اهمیت بالایی در این عملیات برخوردار است، برخی از آنها عبارتند از:
به کابلکشی در یک ناحیه کاری اصطلاحاً کابلکشی افقی و یا Horizontal Wiring گفته میشود. این نوع سیم کشی به صورت افقی بالای سقف و یا زیرزمین در یک ساختمان قرار دارد. به رغم انواع کابل، حداکثر فاصله بین دستگاهها 90 متر است. اضافی 6 متر برای کابلهای پچ در باکس مخابرات در محدوده work area مجاز است، اما طول کابل ها نباید از 10 متر باشد. در واقع منظور از کابلکشی افقی، انجام کابلکشی میان تجهیزات داخل اتاق تجهیزات و پریزهای شبکه موجود در اتاقهای کاری کاربران میباشد.
کابل کشی پایهای به عنوان کابل کشی vertical cabeling هم شناخته میشود که مهمترین قسمت کابلکشی در شبکه محسوب میگردد. در این نوع کابل کشی اتصال بین اتاقهای مخابراتی، اتاقهای تجهیزات، فضاهای دسترسی و ورودی انجام میپذیرد. کابل در همان طبقه، از کف تا کف و حتی بین ساختمانها اجرا میشود. فاصله کابل بستگی به نوع کابل و امکانات اتصال دارد اما کابل کابلهای twisted pair تا 90 متر محدود میشود. به عبارت دیگر در هر طبقه از ساختمان به اتاقی نیاز است که تجهیزات اصلی مانند سوییچ و … در آن قرار گیرد و کل کابلهای کشیده شده در ساختمان با آن ختم شوند. این اتاقها با نام اتاق Equipment Room شناخته میشوند، در نهایت باید میان این اتاقها و اتاق Main Cross Room کابلکشیهایی انجام پذیرد. و از آنجایی که این اتاق در طبقات مختلفی از ساختمان قرار دارند، کابلها باید به صورت عمودی در بین طبقات کشیده شوند.
منطقه کاری به فضایی اشاره دارد که در آن اجزای کابل بین رسانههای ارتباطی و تجهیزات مخابراتی نهایی استفاده میشود و اجزای کابل اغلب شامل تجهیزات ایستگاهها (تلفن، کامپیوتر و غیره) پچ کابلها و رسانههای ارتباطی است.
اتاق تجهیزات یا ارتباطات که از آن به عنوان اتاق MC یاMain Cross Room نام برده میشود. در واقع اتاقی است که محل قرارگیری تجهیزات اصلی شبکه، تجهیزات مخابراتی و فریمهای توزیع میباشد. کلیه اتصالات اصلی در شبکه، در این اتاقها انجام میگیرد. هر ساختمان باید حداقل یک قفسه سیم کشی داشته باشد و اندازه آن بستگی به اندازه سرویس دارد.
این اتاق بر خلاف Main Cross Room دارای اجزای پیچیدهتری است و محل متمرکزی برای نصب تجهیزات در داخل سیستمهای مخابراتی (سرورها، سوئیچ ها و غیره) و mechanical terminal سیستم سیم کشی ارتباطات است.
تجهیزات ورودی شامل کابل، نقطه تقسیم شبکه، اتصال سخت افزار، دستگاههای حفاظتی و سایر تجهیزات که ارائه کننده دسترسی به شبکه خصوصی است را شامل میشود.همچنین اتصالات بین داخل و بیرون ساختمان.
در مقالات بعدی در خصوص ساختار سامانه کابل کشی عمومی و عناصر کارکردی کابل کشی عمومی مطالبی ارائه خواهد شد.
1 دیدگاه
عالی بود مرسی