یک تکنسین شبکه و Helpdesk، وظیفه نگهداری و نظارت کلی بر سیستمهای کامپیوتری، نرمافزارها، سختافزارها را در یک شرکت و یا سازمان بر عهده دارد. اگر هر گونه مشکلی بر روی سیستم شما به وجود آید و یا تغییراتی نیاز داشته باشید مانند: فراموش کردن پسورد کاربر، ویروس، مشکلات مرتبط با نرم افزار ایمیل، پرینتر، نصب نرم افزار جدید، مشکلات سیستمعامل و غیره، کارشناس پشتیبانی شبکه و Helpdesk اولین شخصی خواهد بود که برای رفع آن حضور پیدا خواهد کرد.
وظایف تکنسین شبکه و Helpdesk
وظایف تکنسین شبکه شامل نصب و راهاندازی سیستمهای کامپیوتری، تشخیص ایرادات نرمافزارها و سختافزارهای موجود در شبکه و حل مشکلات فنی به وجود آمده به صورت تلفنی و یا حضوری میباشد. و از همه مهمتر این است که شرکتها نمیتوانند زمان زیادی را برای تعمیرات سیستمهای کامپیوتری از کار افتاده و یا سایر تجهیزات مهم خود صرف کنند و ضرر و زیان ناشی از این تأخیرها را بپذیرند! به همین جهت تکنسین پشتیبانی شبکه میبایست توانایی رفع و رجوع سریع مشکلات را داشته باشد تا همسو با اهداف اصلی شرکتها که بالابردن بهرهوری میباشد، قرار گیرد.
پشتیبانی شبکههای کامپیوتری، از کلیدیترین و مهمترین فعالیتهای شرکتهای ارائه دهنده خدمات است.
یک تکنسین شبکه (helpdesk)، گاهی ممکن است به عنوان یک اپراتور HelpDesk یا تکنسین نگهداری یا مهندس نگهداری نیز شناخته شود. معمولاً او میتواند در شرکتهای نرمافزاری و یا شرکتهای ارائه دهنده خدمات شبکه و تجهیزات سختافزاری به عنوان نیروی پشتیبانی و نگهداری شبکه مشغول به کار شود. همچنین میتواند در یک شرکتی که در زمینه خدمات تخصصی آی تی و پشتیبانی شبکه فعالیت دارد، استخدام شود.
ساعات کاری و محیط کار
ساعات کاری یک تکنسین شبکه به طور معمول بین 37 تا 40 ساعت در هفته است، اما ممکن است در یک شرکتی که خدمات Helpdesk به صورت 24 ساعته به مشتریان خود ارائه میدهد، روزها و دفعات حضور تکنسین متفاوت باشد. بخشی از این کار پشت میزی است و صرف تماس تلفنی و یا ایمیل زدن به مشتریها یا کارمندان میشود و بخشی دیگر به صورت حضوری است و صرف رفت و آمد به محل مشتریان و عیب یابی و برطرف کردن مشکلات آنان میگردد. به لطف پیشرفت تکنولوژی که امکان دسترسی از راه دور را فراهم کرده، بخش زیادی از این کار را میتوان در محل کار به صورت ریموت انجام داد.
شرح وظایف تکنسین شبکه
- کار با مشتریان و یا کارمندان یک شرکت برای شناسایی و حل مشکلات کامپیوترها و ارائه خدمات مشاوره شبکه به آنها
- ثبت و نگهداری درخواستهای پشتیبانی کارمندان و مشتریان
- تجزیه و تحلیل تماسها و درخواستهای مشتریان برای درک بهتر نقاط مشترک و شناخت مشکلات اساسی
- تهیه فایلهای آموزشی برای راهنمایی مشتریان جهت کم کردن مشکلات
- بازدید از محل مشتری و حل مشکلات به صورت حضوری در مواقع مورد نیاز
- تست و تعمیر تجهیزات سخت افزاری معیوب
انواع تکنسین شبکه
غالباً تکنسین شبکه (helpdesk) بیشتر به عنوان تکنسین پشتیبانی شبکه شناخته میشود که این یک نگاه غلط به این شغل است. در واقع ممکن است این سوال برای شما هم بوجود بیاید که Helpdesk کیست؟ تکنسین شبکه یا Helpdesk را میتوان از نظر نوع خدمات و جایگاهی که در آن خدمات شبکه خود را ارائه میدهد به چند دسته تقسیم بندی کرد:
1- تیم DeskSide
تیم DeskSide (یا Desktop Support) مسئولیت کامپیوترها، لپتاپها و لوازم جانبی مانند پرینتر، فکس، دستیار دیجیتال شخصی (PDA) و غیره را به عهده دارند. HelpDesk مشکلاتی را که در مرحله اول قابل حل نبودهاند را به تیم DeskSide ارجاع میدهند. این تیم راهاندازی و پیکربندی کامپیوترها را برای کاربران جدید انجام میدهند و در واقع وظیفه هر کار فیزیکی با کامپیوتر مانند تعمیر نرمافزار یا سختافزار کامپیوتر و یا جابهجایی محل کار را به عهده دارند. تیم DeskSide، اولین افرادی هستند که برای حل مشکل کاربران پای میز آنها حاضر میشوند.
2- تیم شبکه
تیم شبکه مسئولیت سختافزار، نرمافزار و زیرساختهای شبکه مانند سرورها، سوئیچها، پشتیبانگیری سیستم، فایروال و … را بر عهده دارد. آنها همچنین مسئولیت سرویسهای شبکه مانند مدیریت ایمیلها، مدیریت فایلها و مسائل امنیتی را برعهده دارند. تکنسین Helpdesk مسائلی را که در زمینه مسئولیت تیم شبکه است را به آنها ارجاع میدهد.
بسیاری از شبکهها دارای دستگاههای مانیتورینگ اختصاصی هستند که تجهیزات شبکه را مانیتور کرده و اطلاعات آن را به صورت اتوماتیک برای تیم Helpdesk ارسال میکنند و آنها نیز با آنالیز اطلاعات ارسال شده در صورت بروز مشکل میتوانند سریعتر برای حل آن اقدام کنند.
3- تیم سرور
تیم سرور مسئول همه سرورهای درون سازمان است. این مسئولیتها شامل: احراز هویت شبکه، منابع اشتراکی شبکه، حسابهای شبکه و همه جنبههای نرمافزارهای سرور. این مسئولیتها همچنین میتواند شامل خدمات پیشرفته بیشتری مانند مسائل مرتبط با پایگاه دادهها، ذخیرهسازی یا سیستمهای مدیریت محتوا و برنامههای مبتنی بر سرورهای خاص صنعتی باشد.
4- تیمهای دیگر
برخی کمپانیها تیم مخابراتی دارند که مسئولیت زیرساخت تلفنی مانند PBX ،VOIP ،VoiceMail، دستگاههای تلفن، مودمها و ماشینهای فکس را برعهده دارند. آنها همچنین پیکربندی و جابهجایی شماره تلفنها، تنظیم و پیکربندی VoiceMail، را بر عهده دارند که این مشکلات توسط تکنسین شبکه و Helpdesk برطرف میشود.
شرکتهایی با نرم افزار سفارشی هم ممکن است یک تیم اپلیکیشن داشته باشند که وظیفه توسعه نرم افزار را بر عهده دارند. تکنسین Helpdesk در مشکلاتی مانند پیدا شدن باگ در نرم افزار، به تیم اپلیکیشن مراجعه میکند. درخواست اطلاعات جدید در مورد قابلیتهای نرم افزار که به تکنسین Helpdesk داده میشود نیز به تیم اپلیکیشن ارجاع داده میشود.
کارکنان Helpdesk و پشتیبان آیتی ممکن است در یک مکان کار نکنند. با استفاده از برنامههای دسترسی از راه دور، تکنسینها میتوانند بسیاری از مشکلات Helpdesk را از محل کار دیگر و یا در خانه خود، حل کنند. هرچند که هنوز هم برای پشتیبانی موثر در برخی از مسائل، نیاز به پشتیبانی در محل وجود دارد. پشتیبانی از راه دور انعطاف پذیری بیشتری را فراهم میکند.
فرصتها
در بسیاری از شرکتها، برای تکنسین پشتیبانی شرایط پیشرفت و ارتقاء شغلی نیز وجود دارد. به عنوان مثال یک تکنسین شبکه ممکن است بعد از مدتی فعالیت در یک شرکت به جایگاه پشتیبانی ارشد و یا بعد از آن به مدیر تیم پشتیبانی ارتقاء یابد. همچنین برای کسانی که علاقه دارند در بخشهای دیگر آیتی مانند برنامه نویسی، آموزش آیتی، فروش فنی، مدیر شبکه فعالیت کنند، این حرفه میتواند مقدمهای برای رسیدن به سطوح بالاتر باشد.
مهارتهای لازم
یک تکنسین علاوه بر سابقه قوی، باید توانایی توضیح مطالب پیچیده به کارمندان را به صورت خلاصه، ساده و قابل فهم داشته باشد. علاوه بر این باید در زمینههای زیر نیز توانایی داشته باشد:
- توانایی تشخیص سطح دانش آیتی هر یک از کارمندان یا مشتریان
- توانایی سر و کار داشتن با مسائل دشوار
- برخورداری از سطح تفکر منطقی
- دارای مهارتهای تحلیلی و حل مسئله
- دانش فنی بهروز
- درک کامل از نرمافزار، سختافزار شبکه و سایر تجهیزات مورد استفاده مشتریان یا کارمندان
- مهارت مناسب در روابط فردی و رفتار با مشتری
- توانایی مستندسازی خدمات پشتیبانی شبکه های کامپیوتری، تماسها و درخواستهای مشتریان
شرایط استخدام تکنسین شبکه
شما میتوانید با داشتن تحصیلات فنی در زمینه آیتی، ریاضیات و تسلط به زبان انگلیسی به این حرفه وارد شوید. داشتن مدارک معتبر فنی تخصصی نیز میتواند برای کارفرمایان یک امتیاز خوب در استخدام افراد محسوب گردد. اگر مدرک تحصیلی مرتبط با موضوع تکنسین شبکه (help desk) دارید، میتوانید به عنوان کارآموز در مجموعههای فنی مشغول به کار شده و تجربه زیادی در حین کار پیدا کنید، که به شما کمک میکند تا در این زمینه تخصص پیدا کرده و سریعتر در شرکتهای تخصصی مشغول به کار شوید.
آموزش
اکثر کارفرماها در صنعت آیتی به این درک رسیدهاند که آموزش مستمر برای یک چنین مشاغلی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به خصوص با پیشرفتهای بیوقفه و سریع این حوزه. به همین دلیل بسیاری از کارفرمایان ممکن است برای ارتقاء سطح فنی و دانش تکنسینهای خود سرمایهگذاری کرده و شرکت در دورههای تخصصی و بینالمللی را برای آنها در نظر بگیرند.
مراکز آموزشی نیز وجود دارند که دورههای تخصصیای را در زمینه Helpdesk و پرورش تکنسین پشتیبانی شبکه برگزار میکنند که میتواند برای این شغل بسیار مناسب باشد. شامل: متخصص پشتیبانی مشتری (CSS) برای تازه واردها، تحلیلگر Helpdesk برای حرفهایها (HDA) و مدرک مدیریت Helpdesk برای کسانی که حداقل 5 سال سابقه فعالیت حرفهای در این زمینه را دارند.
4 دیدگاه
سلام.خواستم بابت وبسایت خوبتون ازتون تشکر
کنم و امیدوارم باعث ایجاد انگیزه براتون بشه
مرسی از اطلاعات خوب و مفیدتون
درامدشون چطوره?چقده
سلام دوست عزیز
این که درامد یک شخص تکنیسین شبکه در ایران چقدر هست به عوامل مختلفی بستگی داره.
در شهرهای مختلف حقوق متفاوتی پرداخت میکنن. معمولاً در پایتخت مبلغ بیشتری پرداخت میشه. در شهرهای بزرگ هم نسبت به شهرهای کوچک مبلغ بیشتری پرداخت میکنن.
در ضمن این مهارت تخصصی هم مثل خیلی از مهارتهای دیگه در ایران به تنهایی نمیتونه برای هر شخص درآمد خیلی زیادی داشته باشه. متأسفانه در ایران افراد معمولاً باید آچار فرانسه باشند تا بتونن در شرکت های خوب و بزرگتر با درآمد بالا استخدام بشن.
شاید یک فرد تکنسین شبکه یا HelpDesk باید در حد و اندازه های یک کارشناس ارشد شبکه اطلاعات داشته باشه تا بتونه حقوق نسبتاً خوبی بگیره. برای همین مجبورید اطلاعات و دانش خودتون رو از حد یک تکنسین بالاتر ببرید.
بازه درآمدی یک تکنسین میتونه از پایه حقوق تعیین شده توسط وزارت کار برای افراد بدون سابقه شروع بشه و تا حدود مبلغ 6.000.000 تومان در ماه برای یک تکنسین شبکه Helpdesk متغیر باشه. اما برای کارشناسان ارشد شبکه در شرکت های بزرگتر با حجم شبکه ی بزرگتر میتونه حداقل از 6.000.000 تومان در ماه شروع بشه و بسته به جایگاه سازمانی فرد رقم های بسیار بالاتر از این عدد هم دریافت می کنند.