در جامعه امروز دوربینهای مداربسته در امنیت ما سهم بزرگی دارند. با وجود انواع دوربین های مداربسته در اطرافمان، زندگی هر روز از سطح امنیت بالاتری برخوردار میشود. آنچه که اکثر افراد احتمالا نمیدانند این است که انوع دوربین مداربسته وجود دارد که هر کدام برای موقعیت یا شرایط مختلف مناسب هستند. در این مطلب شما را با تفاوت انواع دوربین مداربسته و همچنین کاربرد انواع دوربین مدار بسته؛ اینکه هر کدام برای چه مکان متفاوتی مناسب هستند، آشنا میکنیم. و لیست قیمت آنها را در جدول، از دوربین مدار بسته ارزان تا گران بررسی میکنیم.
فهرست مطالب:
- انواع دوربین مدار بسته از نظر سیگنال خروجی
- انواع دوربین مدار بسته از نظر محل استفاده
- انواع دوربین مدار بسته از نظر شکل ظاهری و کاربرد
- دوربین مدار بسته مینیاتوری یا mini camera
- دوربین مدار بسته دام (Dome CCTV Camera)
- دوربین مدار بسته بولت (Bullet CCTV Camera)
- دوربین مدار بسته C-mount (C-mount Camera)
- دوربین مدار بسته دید در شب IR (Infrared/Night Vision CCTV Cameras)
- دوربین مدار بسته روز و شب (Day/Night Camera)
- دوربین مدار بسته چرخشی یا PTZ (Pan Tilt & Zoom Camera)
- دوربین مدار بسته تحت شبکه (Network Cameras)
- دوربین مدار بسته بی سیم (Wireless CCTV Cameras)
- دوربین مدار بسته با کیفیت HD (High Definition (HD) CCTV Camera)
انواع دوربین مدار بسته از نظر سیگنال خروجی
اولین سیستمهای نظارت تصویری شامل نظارت مداوم بود. زیرا راهی برای ثبت و ذخیره اطلاعات وجود نداشت. اما به مرور زمان ذخیرهسازهای مناسب برای هر دوربین با توجه به سگنال خروجی آن به وجود آمد.
دوربینهای ویدئویی بر اساس سیگنالهای خروجی یا آنالوگ هستند یا دیجیتال، به این معنی که هر دوربین تصاویر ضبط شده را بر اساس سیگنال آنالوگ یا دیجیتالی به دستگاه ذخیرهساز ارسال میکند.
1- دوربین مدار بسته آنالوگ
دوربین مداربسته آنالوگ اولین نسل از انواع دوربین مداربسته هستند. در این دوربینها ارسال دادهها بر اساس امواج آنالوگ صورت میگیرد. نحوه ذخیر کردن دادهها نیز ابتدا به این صورت بود که مستقیما در یک ضبط کننده فیلم که قادر به ضبط سیگنالهای آنالوگ بود، تصاویر را ضبط میکردند. در این روش تصاویر بسیار بیکیفیت بود مگر اینکه سوژه ثابت باشد.
روش دیگر در ذخیرهکردن دادههای دوربین آنالوگ، تبدیل سگنالهای آنالوگ به سیگنالهای دیجیتال و سپس ذخیرهسازی آن بود. برای این کار سیگنال آنالوگ به وسیله کارت ضبط ویدئو در کامپیوتر به دیجیتال تبدیل میشد تا امکان ضبط ویدئو در کامپیوتر فراهم شود.
روش دیگر برای ذخیره ویدئو در دوربینهای مداربسته آنالوگ استفاده از دستگاه DVR محفف (Digital Video Recorder) یا ضبط کننده فیلم دیجیتال است. دستگاه DVR شبیه به کامپیوتر دارای کارت ضبط و نرمافزار مناسب ضبط تصاویر آنالوگ است. در واقع دستگاه DVR دادههای آنالوگ را به دیجیتال تبدیل و بر روی هارد دیسک ذخیره میکند.
در حال حاضر به جز استفاده از انواع DVR، روشهای دیگر در پردازش و ذخیره تصاویر آنالوگ منسوخ شده است. انواع دوربین مدار بسته آنالوگ، دریافت و انتقال تصویر دوربین را در بستر کابل کواکسیال به DVR انجام میدهند.
2- دوربین مدار بسته دیجیتال
این دوربینها تصاویر ضبط شده را توسط سیگنالهای دیجیتال به دستگاه ذخیرهساز و یا مستقیما به کامپیوتر ارسال میکنند. انواع دوربین مداربسته دیجیتال، تحتشبکه کار میکنند.
دوربین تحت شبکه یا IP دوربین مداربسته دیجیتال شبکهای است. به این معنی که ویدیوهای ضبط شده را از طریق یک شبکه کامپیوتری و اینترنت انتقال میدهد. دوربین های مداربسته تحت شبکه برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ معرفی شدند.
دوربین های آی پی (IP) نسبت به دوربین های آنالوگ گرانتر هستند، اما میتوانند تصاویر ویدئویی را از وضوح 2، 3، 4، 8 و حتی تا 24 مگاپیکسل و بالاتر ضبط کنند. به دلیل وضوح بسیار بالاتر دوربینهای IP نسبت به دوربینهای آنالوگ، در تصاویر ضبط شده جزئیاتی مانند شماره پلاک به راحتی قابل خواندن است و در وضوح 11 مگاپیکسل و بالاتر تصاویر با کیفیت پزشکی قانونی ضبط میشوند.
در کل انواع دوربین مداربسته IP مزایای بیشتری نسبت به دوربینهای آنالوگ دارند. یک دوربین IP میتواند از لحاظ امکانات و مقیاسپذیری به سادگی جایگزین تعداد زیادی دوربین آنالوگ باشد.
وظیفه ضبط و مدیریت تصاویر ارسال شده از دوربین های تحت شبکه را دستگاه NVR (Network Video Recorder ) انجام میدهد.
بزرگترین دوربین مداربسته دیجیتال جهان به نماد «افزایش آگاهی از امنیت در جامعه» ساخته شد. این دوربین مداربسته با وضوح 540TVL در سال 2011 توسط شرکت TelView در جاکارتا اندونزی رونمایی شد. ابعاد این دوربین 1.7 متر در 4.56 متر در 1.6 متر است.
دوربین آنالوگ و دوربین تحت شبکه دو دستهبندی مهم و پراستفاده در دنیای دوربینهای مداربسته است. که هر کدام مزایا و معایبی دارند. میتوانید در مقاله تفاوت دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه، به طور کامل ویژگیها و تفاوت این دو دسته دوربین را مطالعه کنید.
خدمات دوربین مدار بسته
نصب و راه اندازی، پشتیبانی، خرید و تعمیرات انواع دوربین های مدار بسته
.
انواع دوربین مدار بسته از نظر محل استفاده
دوربینهای مداربسته از نظر محل نصب، به دو دسته تقسیم میشوند: دوربین مداربسته indoor و outdoor
1- دوربین مدار بسته indoor
برای مشاهده فضاهای سرپوشیده و داخل ساختمانها استفاده میشوند، مانند نصب دوربین در منزل. دوربین مداربسته ایندور بیشتر برای حفظ امنیت و کنترل فضای داخلی و ورود و خروج افراد مورد استفاده قرار میگیرد. محیطهای داخلی کمتر در معرض آسیب آب، گرد و خاک و نور مستقیم آفتاب هستند. و به دلیل محدودیت فضا نیاز به دوربینهایی با برد کمتر دارند همچنین در نصب دوربین در فضای داخلی از نظر زیبایی نیز باید اصول دکوراسیون رعایت شود.
دوربین مداربسته دام و دوربینPin Hole از انواع دوربین مداربسته indoor هستند.
2- دوربین مدار بسته outdoor
در فضای خارج محیطی و در مکانی روباز استفاده میشوند. دوربین مداربسته اوتدور متناسب با تغییرات نور محیط و مقاومت در برابر شرایط آب و هواییِ متفاوت ساخته شدهاند. لنز دوربین مداربسته outdoor معمولا توانایی تنظیم نور دریافتی، کم کردن و از بین بردن نویز در تصویر، تفکیک رنگ، دید در شب یا IR را داراست. و جزء انواع دوربین مدار بسته بیسیم با برد بالا محسوب میشوند. (برد بالاتری نسبت به دوربین ایندور دارد.)
همچنین این مدل از دوربین مداربسته چون بیشتر در معرض خرابکاری یا سرقت قرار دارند باید محفوظتر باشند که به وسیله کاورهای مناسب، پایههای مخصوص و نصب در مکانهای کارشناسی شده میتوان از آنها محافظت کرد.
دوربین مداربسته بولت، دوربین اسپید دام یا PTZ از انواع دوربین مداربسته اوتدور به شمار میروند.
.
انواع دوربین مدار بسته از نظر شکل ظاهری و کاربرد (10 مدل)
یکی از روش های دسته بندی دوربین های مدار بسته، دسته بندی از نظر شکل ظاهری و کاربرد است که در اینجا چند نمونه را به تفکیک شرح میدهیم:
.1- دوربین مدار بسته مینیاتوری یا mini camera
این مدل دوربین مداربسته ابعاد بسیار کوچکی دارد. و برای محلهایی که فضای زیادی برای نصب دوربین مداربسته وجود ندارد استفاده میشوند. انواع دوربین مدار بسته کوچک، دوربین مداربسته مخفی نیز نامیده می شوند.
دوربین مداربسته Pin Holeیکی از انواع دوربین مدار بسته مخفی یا مینیاتوری است. دوربین پین هول ابعاد کوچکی در حدود 3×3 سانتیمتر، لنز ثابت و میکروفن جهت دریافت صدا دارد. این مدل دوربینها کیفیت بالایی ندارد. و بیشتر برای محیطهای کوچک و دارای نور کافی استفاده میشوند.
.2- دوربین مدار بسته دام (Dome CCTV Camera)
دوربین دام یا دوربین گنبدی بیشتر برای امنیت و نظارت در فضای داخلی استفاده میشود. اما در فضای خارجی با شرایط مناسب نیز میتوان از آن استفاده کرد. شکل دوربین دام که به صورت گبندی است باعث میشود اشخاص بیننده نتوانند تشخیص دهند جهت دوربین به کدام سمت است. و همین عدم اطمینان، یک نقطه قوت بزرگ در طراحی این نوع دوربین است.
بسیاری از افراد دوربین مداربسته دام را بهترین دوربین مداربسته داخلی میدانند؛ زیرا میتوان با نصب آن روی قسمت مناسب و کارشناسی شده از سقف، تمام زوایای اتاق را پوشش داد.
مزایای انواع دوربین مدار بسته دام:
- سهولت نصب
- مناسب برای محیط داخلی و فضای باز
- چرخش 360 درجه دوربین
- بازدارندگی بالا در جرائم و مقاوم در برابر خرابکاری
موارد استفاده دوربین مدار بسته دام:
– دوربین دام از بهترین دوربین های مدار بسته برای مغازهها، کافه، رستوران و هتل است. زیرا طراحی آن به شما امکان میدهد زاویه دید وسیعتری را در محل خود داشته باشید.
.3- دوربین مدار بسته بولت (Bullet CCTV Camera)
دوربین بولت که به شکل استوانهای بلند است برای فضای باز بسیار ایدهآل است. ویژگی اصلی و نقطه قوت دوربین های بولت دید بالا و مشاهده مسافت طولانی است. و بستگی به نیاز هر محیط میتوان از انواع لنز دوربین مداربسته ثابت یا واریفوکال استفاده کرد. این دوربینها در داخل یک محفظه قرار دارند و در برابر گرد و غبار، آلودگی و سایر عناصر طبیعی محافظت میشوند.
مزایای دوربین مدار بسته بولت:
- بسیار قابل مشاهده هستند بنابراین به عنوان یک عامل بازدارنده عمل میکنند
- وضوح تصویر با کیفیت بالا و پوشش مسافتهای طولانی
- دارای محافظ و مقاوم در برابر آلودگی، باران و نور مستقیم آفتاب
موارد استفاده دوربین مدار بسته بولت:
انوع دوربین مداربسته بولت قابل استفاده در صنایع تولیدی، محیط بیرونی خانههای ویلایی، کارخانجات و … هستند. و به دلیل قابل مشاهده بودن، مناسبترین دوربین مداربسته خارجی هستند؛ برای این پیام به رهگذران که این محل تحت نظارت است. به طور مثال بهترین دوربین مداربسته برای باغ هستند.
نکته: در بین انواع دوربین مداربسته، دو نوع دوربین اصلی دام و بولت کاربرد بیشتری دارند. تفاوتهای اصلی این دو دوربین را میتوانید در مقاله تفاوت دوربین دام و بولت مطالعه کنید.
.4- دوربین مدار بسته C-mount (C-mount Camera)
دوربین های C-mount با لنزهای قابل جدا شدن امکان تغییر ساده لنز را فراهم کرده و میتوانند برای کنترل مسافتهای مختلف در اطراف چرخانده شوند. دوربین C-mount برای استفاده در فضای داخلی مناسب است. اما محافظ ضدآب این دوربین و قابلیت اضافه کردن محفظه محافظ در برابر سرما، آن را برای فضای باز یا صنایع خاص نیز ایدهآل میکند.
دوربین های مداربسته C-Mount معمولاً حجیم هستند، و مانند دوربینهای بولت این مسئله به عنوان یک مزیت و بازدارنده عمل میکنند.
مزایای دوربین مدار بسته C-mount:
- پشتیبانی از تغییرات در فنآوری
- مناسب برای محیط داخلی
- استفاده از لنزهای متفاوت و افزایش برد تا 12 متر
- بازدارنده مجرمان به دلیل ظاهر بزرگ و قابل مشاهده بودن
- محافظ ضدآب این دوربین، آن را برای فضای باز ایدهآل میکند
موارد استفاده دوربین مدار بسته C-mount:
این دوربین برای مشاهده جاده یا خیابان نزدیک محل زندگی یا کارتان بسیار ایدهآل است. و به همین دلیل در صنایع تاسیساتی و تدارکاتی محبوب شدهاند. افرادی که در صنایع غذایی و تولیدی فعالیت میکنند نیز ممکن است به دلیل قابلیت اطمینان دوربین در دمای شدید، این گزینه را از ابین انواع دوربین مدار بسته انتخاب کنند.
.5- دوربین مداربسته دید در شب IRه (Infrared/Night Vision CCTV Cameras)
به کلیه دوربینهایی که از نور مادون قرمز برای تشخیص تصاویر استفاده میکنند دوربین های اینفرارد یا دوربین ir گفته میشود. انواع دوربین مدار بسته دید در شب برای عملکرد مناسب در شرایط نور کم و تشخیص تصویر در تاریکی طراحی شدهاند. دوربین های دید در شب از LED مادون قرمز که در اطراف لنز این دوربینها نصب شده استفاده میکنند. معمولاً افرادی دوربین IR یا دید در شب را انتخاب میکنند که ضبط ویدئو در شب برای امنیت تجارتشان ضروری است.
مزایای دوربین مدار بسته دید در شب:
- LEDهای مادونقرمز امکان ضبط ویدئو با وضوح بالا را در محیطهای تاریک دارند.
- فیلتر برشِ مادون قرمز در روز و شرایط نور مناسب فعال میشود.
- حتی در صورت مه، گرد و غبار یا دود نیز تصاویر واضحی ضبط میکند.
- در شب تصاویر سیاه و سفید ولی در روز تصاویر رنگی ضبط میکند.
موارد استفاده دوربین مدار بسته دید در شب:
دوربین IR یا مادون قرمز بهترین دوربین مدار بسته دید در شب است. بنابراین این دوربین برای افرادی که در تاریکی به فیلم با کیفیت و قابل اعتماد نیاز دارند بسیار ایدهآل است. مانند بانکها، کارخانههای تولیدی، دامداری یا مرغداریها و …
.6- دوربین مدار بسته روز و شب (Day/Night Camera)
این دوربینها در هر دو محیط با نورعادی یا کم نور میتوانند کار کند. به دلیل تراشههای تصویربرداری حساسی که دارند تصاویر واضحی را در تاریکی و نور کم ضبط میکنند و نیازی به مادونقرمز برای این کار ندارند. به همین دلیل، این دوربینها برای نظارت بر فضای باز که دوربینهای IR قادر به عملکرد مطلوب نیستند ایدهآل هستند.
مزایای دوربین مدار بسته روز و شب:
- ضبط در هر دو رنگ و سیاه و سفید
- دارای اندازههای متنوع
- قابلیت مادون قرمز
- ضبط در نور کم
- عمل در شرایط تابش خیرهکننده، تابش مستقیم نور خورشید، انعکاس و نور ضعیف
موارد استفاده دوربین مدار بسته روز و شب:
انواع دوربین مداربسته وجود دارد که برای استفاده در خارج مناسب هستند. اما تصویربرداری فوقالعاده حساس، این دوربین را برای دید در شب منحصر به فرد کردهاست. بنابراین این مدل دوربین مداربسته برای محیطهای تجاری، که نیاز به نظارت شبانه روزی در یک محیط بیرونی با شرایط نوری متفاوت دارند، میتواند بهترین دوربین دید در شب باشد.
.7- دوربین مدار بسته چرخشی یا PTZه (Pan Tilt & Zoom Camera)
قابلیت چرخش دوربین های PTZ باعث میشود این دوربینها بتوانند به چپ یا راست و بالا یا پایین حرکت کنند. و حتی لنز دوربین نزدیک یا دورتر شود. به همین دلیل مساحتهای بیشتری را نسبت به دوربینهای ثابت پوشش میدهند. مساحتی که چندین دوربین ثابت برای پوشش آنها لازم است.
برای استفاده از قابلیتهای این دوربین نیاز به یک فرد برای نظارت بر دوربین و هدایت حرکات دارید. اما بدون نظارت دائمی یک شخص نیز میتوان دوربین را طوری تنظیم کرد که مثلا در صورت تشخیص حرکت، بر روی ورودی یا خروجی متمرکز شود.
با یک دوربین PTZ که بهترین دوربین مداربسته چرخشی است، تیم امنیتی شما میتوانند کنترل کاملی بر روی محیط داشته باشند.
مزایای دوربین مدار بسته PTZ:
- دید در شب یا IR، 200 متر
- دید 360 درجه
- بزرگنمایی، یعنی میتوانید از نزدیک روی سوژهها تمرکز کنید.
- وضوح تصویر با کیفیت بالا در حدی که میتوان ویژگیهای صورت را از هم تشخیص داد.
- تیم امنیتی کنترل کامل ضبط فیلم را دارند و میتوانند نسبت به شرایط زنده واکنش نشان دهند.
موارد استفاده دوربین مدار بسته PTZ:
بهترین نوع دوربین مداربسته برای مشاهده از راه دور است. دوربین PTZ از بین انواع دوربین مداربسته به عنوان بهترین دوربین برای مکانهای تجاری، خردهفروشی و مکانهای محافظت از اشیای ارزشمند مانند موزه، در نظر گرفته میشود.
.8- دوربین مداربسته تحت شبکه (Network Cameras)
دوربین تحت شبکه تصاویر را از طریق اینترنت به اشتراک میگذارد، بنابراین تصاویر ضبط شده به راحتی قابل دسترسی هستند. دوربین های تحت شبکه برای زمانی که دور از محیطِ مورد نظر هستید و نیاز به چک کردن محیط دارید ایدهآل است. دوربین های تحت شبکه IP تصاویر را برای بایگانی یا دسترسی بعدی در دستگاه NVR تحت شبکه ذخیره میکنند. این دوربینها میتوانند به صورت دوربین تحت شبکه بیسیم یا باسیم باشند.
مزایای دوربین مدار بسته تحت شبکه:
- فیلم ها را میتوان از هر جای دنیا به صورت آنلاین مشاهده کرد
- نصب آسان و کابلکشی کمتر
- فیلم بایگانی به راحتی در دسترس است
- تعمیر و نگهداری کم
موارد استفاده مدار بسته تحت شبکه:
یک دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP، بهترین دوربین مدار بسته خانگی یا برای مشاغل است؛ که صاحبان آنها غالباً از محل مورد نظر دور و یا مدام در حال سفر هستند. با استفاده و نصب دوربین مداربسته تحت شبکه، ویدئوها را میتوان به راحتی از هر جای دنیا، با لپتاپ و تلفنهمراه مشاهده کرد.
.9- دوربین مدار بسته بی سیم (Wireless CCTV Cameras)
دوربین مداربسته بیسیم برای به حداقل رساندن زمان نصب ایجاد شدهاند. اگر اجرا و ظاهر بیعیب و نقص در نصب سیستم نظارت تصویری برای صنعت شما مهم است؛ دوربین مداربسته بی سیم یک گزینه امنیتی عالی از بین انواع دوربین مداربسته است. زیرا در نصب دوربین مداربسته بیسیم نیاز به کابلکشی نیست و زیبایی فضای داخلی کاملا حفظ میشود. علاوه بر این، تنظیمات و نگهداری کمتری نیاز دارند. همچنین با دوربین تحت شبکه وایرلس، تصاویر به راحتی از طریق اینترنت قابل دسترستان است.
مزایای دوربین مدار بسته بی سیم:
- نصب آسانتر نسبت به بسیاری از سیستمهای نظارت تصویری
- انعطافپذیری در نصب
- ظاهری محرمانه و مرتب و اتصالات کمنظیر
- تصاویر آن قابل انتقال از طریق اینترنت هستند و قابلیت مشاهده در هر کجا که باشید
- ذخیرهسازی امن و دسترسی آسان به تصاویر بایگانی
موارد استفاده دوربین مدار بسته بی سیم:
انواع دوربین مدار بسته بدون سیم، به دلیل عدم نیاز به کابلکشی و حفظ زیبایی دکوراسیون، مناسبترین گزینه برای مکانهایی مانند موزهها، مساجد، کلیساها و خانههای باشکوه هستند.
.
10- دوربین مدار بسته با کیفیت HDه (High Definition (HD) CCTV Camera)
این دوربینها برای مکانهای حساس مانند بانکها مناسب هستند. دوربین های HD امکان زوم کردن روی تصاویر با وضوح بسیار بالا را دارند.
مزایای دوربین مدار بسته HD:
- وضوح بالای تصاویر و تشخیص و شناسایی غیرقابل انکار سوژهها
- امکان بزرگنمایی و بالا بردن وضوح تصویر
- موجود بودن در انواع دوربین مدار بسته دام و بولت
موارد استفاده دوربین مدار بسته HD:
انواع دوربین مدار بسته HD با وضوح بالا برای محیطهایی که احتمال سرقت در آنها زیاد است مانند بانکها بسیار مفید هستند.
.سخن آخر
انتخاب دوربین و سیستم نظارت تصویری مناسب برای هر کاربرد واقعاً حیاتی است. در این مقاله سعی کردیم به صورت خلاصه ولی جامع انواع دوربین مداربسته را معرفی کنیم. و کمک کنیم از بین این دامنه عظیم، به راحتی دوربین مداربسته مناسب با تجارت و نیازتان را انتخاب کنید. اگر چه میتوانید این انتخاب مهم و همچنین خدمات و نصب دوربین مداربسته خود را به تیم فنی رایکانت بسپارید و با فراق بال فقط از نتایج فوقالعاده آن نهایت استفاده را ببرید.
در صورت نیاز به مشاوره در انتخاب و خرید دوربین مدار بسته مناسب، همین حالا میتوانید با مشاورین دوربین مدار بسته ما در رایکانت تماس بگیرید.