سیستم نام دامنه (DNS) مسئول تبدیل نام دامنهها به آدرسهای IP است. هر دستگاهی که به اینترنت متصل میشود دارای آدرس IP منحصر به فردی است که دیگر دستگاهها از آن برای شناسایی و ارتباط با آن استفاده میکنند. به عبارت دیگر، دستگاهها برای برقراری ارتباط با یکدیگر به جای نام دامنه، از آدرسهای عددی یا همان IP بهره میبرند. بنابراین، برای یافتن دستگاهها در اینترنت، تنها از طریق آدرسهای IP امکانپذیر است.
لطفاً برای مشاوره و استعلام هزینه پروژههای خود با ما تماس حاصل فرمایید.
سرور DNS یا Nameserver چیست؟
زمانی که آدرس یک وبسایت را وارد میکنید، سیستم باید به آدرس IP سرور مرتبط با دامنه دسترسی پیدا کند. این اطلاعات در سرور های DNS یا Nameserver ذخیره میشوند که مانند دفترچه تلفن عمل کرده و رکوردهای DNS و آدرسهای IP مربوط به دامنهها را نگهداری میکنند. به عبارت دیگر، وظیفه سرور DNS ارائه اطلاعات مربوط به دامنهها و پیوند آنها با IP سرورهاست.
معمولاً ارائهدهندگان خدمات پشتیبانی شبکه خدمات میزبانی وب و مدیریت Nameserverها را بر عهده دارند. هر هاست یا سرور که خریداری میشود، یک آدرس IP خاص خود دارد که باید در سیستم DNS ثبت شود. خدمات پشتیبانی شبکه بهطور ویژه مسئول ذخیرهسازی و ارائه اطلاعات دامنهها و آدرسهای IP در صورت درخواست از طریق سرورهای DNS هستند.
سرورهای DNS در سراسر جهان توزیع شدهاند و برای شناسایی درست، باید این اطلاعات در دسترس همه آنها قرار گیرد؛ به همین دلیل ممکن است ثبت DNSهای یک دامنه تا ۴۸ ساعت زمان ببرد. برای پشتیبانی شبکه و بهروزرسانی صحیح این اطلاعات، هر Nameserver آدرسهای DNS مخصوص به خود را دارد که قادر به ذخیره رکوردهای متعددی از دامنهها و آدرسهای IP مختلف است. بهطور کلی، پشتیبانی شبکه این سرورها نقش مهمی در تضمین اتصال صحیح و بدون مشکل به منابع مختلف دارد.
همه چیز درباره این که dns در شبکه چیست
وظایف dns در شبکه چیست؟
وظایف DNS در شبکه شامل چندین عمل کلیدی است که در فرآیند برقراری ارتباط و دسترسی به منابع اینترنتی نقش حیاتی دارند.
اولین و اصلیترین وظیفه DNS تبدیل نام دامنهها به آدرسهای IP است. شرکت خدمات پشتیبانی شبکه بهطور مداوم به این فرآیند نظارت دارد تا عملکرد بهینه و بدون اختلال باشد. این عمل به سیستمها اجازه میدهد تا بهجای یادآوری آدرسهای پیچیده عددی، از نامهای سادهتری مانند www.example.com برای دسترسی به وبسایتها استفاده کنند. در این راستا، شرکت خدمات پشتیبانی شبکه نقش حیاتی در مدیریت و پشتیبانی از این فرآیند ایفا میکند.
- دیگر وظیفه DNS، مدیریت درخواستها و فراهم کردن دسترسی سریع به اطلاعات شبکه است. DNS از طریق سیستمهای توزیع شده، درخواستهای نام دامنه را به سرورهای مختلف هدایت میکند و آدرس IP مربوطه را در اختیار کاربر قرار میدهد. علاوه بر این، مزایای مختلف DNS در شبکه شامل بهروزرسانی آدرسهای IP بهطور مداوم و دقیق است تا در صورت تغییر آدرسها، کاربران همچنان بتوانند به منابع مورد نظر دسترسی داشته باشند. همچنین، مزایای مختلف DNS در شبکه به بهبود سرعت و کارایی دسترسی به منابع آنلاین کمک میکند.
- DNS همچنین میتواند در تقویت امنیت شبکهها نقش داشته باشد. بهعنوان مثال، از DNSSEC برای تأمین امنیت تبادل دادهها استفاده میشود. این سیستم اطمینان میدهد که اطلاعات DNS بهصورت صحیح و بدون تغییر از منابع معتبر ارسال میشود. در نهایت، DNS میتواند به توزیع بار سرورها و حفظ کارایی شبکه کمک کند تا از ترافیک بیش از حد در یک سرور جلوگیری شود و سرعت و عملکرد شبکه بهینه باقی بماند
DNS چگونه کار میکند؟
- هنگامی که به یک سایت مراجعه میکنید، کامپیوتر شما یک سری مراحل را برای تبدیل آدرس وبسایت به آدرس IP قابلخواندن توسط ماشین طی میکند. این فرآیند هر بار که از یک نام دامنه استفاده میکنید، چه برای بازدید از وبسایت، ارسال ایمیل یا گوش دادن به ایستگاههای رادیویی اینترنتی، رخ میدهد.
- یک سایت میتواند بیش از یک آدرس IP داشته باشد. در واقع، برخی وبسایتها ممکن است صدها آدرس IP مختلف با یک نام دامنه واحد داشته باشند. بنابراین، سیستم DNS برای تبدیل آدرسهای IP به نام دامنههای قابلخواندن توسط انسانها ضروری است، زیرا به یاد سپردن تعداد زیادی عدد سختتر از به خاطر سپردن یک نام دامنه ساده است.
- اگر تنها یک دایرکتوری برای سایتها وجود داشت، هنگامی که تعداد درخواستها برای یک سایت زیاد میشد، پاسخدهی به درخواستها زمان زیادی میبرد. برای حل این مشکل، اطلاعات DNS در سرورهای مختلف به اشتراک گذاشته شده و همچنین در کامپیوترهای مشتریان ذخیره میشود. به این ترتیب، اگر شما چندین بار در روز از یک سایت بازدید کنید، دیگر نیازی به جستجوی دوباره نام دامنه برای پیدا کردن آدرس IP نخواهید داشت، زیرا این اطلاعات در کش ذخیره میشود و استفاده از DNS کاهش مییابد.
- DNS از یک پایگاه داده سلسله مراتبی برای نگهداری اطلاعات نام دامنهها استفاده میکند. زمانی که نام دامنهای را وارد میکنید، کامپیوتر شما ابتدا درخواست را به سرور DNS محلی ارسال میکند تا بررسی کند آیا اطلاعات مورد نیاز در حافظه پنهان (Cache) کامپیوتر موجود است یا نه. اگر در کش موجود نباشد، درخواست به سرورهای DNS اینترنتی که معمولاً توسط ارائهدهنده خدمات اینترنت شما اداره میشود ارسال میشود. در صورت عدم یافتن اطلاعات، درخواست به سرورهای خارجی دیگر ارسال خواهد شد.
مزایای dns چیست؟
سیستم DNS مزایای مختلفی دارد که در ادامه به معرفی مزایای سیستم DNS خواهیم پرداخت:
سادهسازی استفاده از اینترنت
یکی از اصلیترین مزایای سیستم DNS، سادهسازی استفاده از اینترنت است. اگر برای دسترسی به وبسایتها مجبور بودیم تمام آدرسهای IP مربوط به آنها را حفظ کنیم، کار بسیار دشوار و پیچیدهای میشد. با استفاده از DNS، دیگر نیازی به یادآوری این رشتههای عددی نیست و همچنین این سیستم برای دستهبندی و ذخیرهسازی اطلاعات و کمک به موتورهای جستجو بسیار مفید است.
ثبات
مزیت دیگر DNS، ثبات آن است. به دلایل مختلف، آدرسهای IP ممکن است تغییر کنند، بنابراین برای دسترسی به یک وبسایت باید علاوه بر دانستن آدرس IP، این اطلاعات همیشه بهروز باشند. سیستم DNS بهطور خودکار و سریع این آدرسها را بهروز میکند و دسترسی به وبسایتها را تسهیل میکند.
بهبود امنیت زیر ساخت
DNS همچنین میتواند امنیت زیرساختها را بهبود بخشد و بهروزرسانیهای ایمن و پویا را فراهم کند. این سیستم قابل اطمینانتر است و میتواند دادهها را بدون هیچگونه خطا به کاربران منتقل کند. به علاوه، DNS امکان تنظیم عملکرد فنی سرویسهای دیتابیس را فراهم کرده و به عنوان لایهای امنیتی یا توازن بار برای افزایش کارایی و امنیت عمل میکند.
مزایا | توضیح |
سادگی در استفاده | تبدیل نام دامنه به آدرس IP به جای استفاده از رشتههای عددی پیچیده. |
افزایش سرعت دسترسی | ذخیرهسازی اطلاعات DNS در کش کاهش زمان درخواستها را به همراه دارد. |
مقیاسپذیری | امکان مدیریت حجم بالای درخواستها با توزیع اطلاعات DNS در سرورها. |
امنیت | استفاده از پروتکلهای امنیتی مانند DNSSEC برای تأمین امنیت دادهها. |
پایداری و ثبات | بهروزرسانی سریع و مستمر آدرسهای IP برای اطمینان از دسترسی مداوم به سایتها. |