یکی از مفاهیم رایج در علم شبکه اکتیو و پسیو است. معمولا متخصصان شبکه در صحبتهای تخصصی بسیار از دو مفهوم passive و active استفاده میکنند. اما تفاوت پسیو و اکتیو در شبکه چیست؟ در این مقاله میخواهیم به بررسی کامل مفاهیم passive و active بپردازیم. در ادامه همراه رایکانت باشید.
جریان الکتریکی مشخص کننده پسیو و اکتیو بودن تجهیزات
در علم شبکه تجهیزات به دو دسته passive و active تقسیم میشوند. جدای از تقسیم بندی تجهیزات، تفاوت پسیو و اکتیو در شبکه در بخش خدمات نیز وجود دارد. ابتدا تجهیزات و سپس خدمات شبکه را بررسی میکنیم.
به طور کلی به تجهیزاتی که در جریان انتقال دیتا در شبکه هیچگونه دخالتی و تأثیری بر روی جریان الکتریکی عبوری ندارند پسیو گفته میشود. و برعکس به تجهیزاتی که در جریان انتقال دیتا در بستر شبکه بر روی سیگنال عبوری تأثیر میگذارند اکتیو گفته میشود.
تجهیزات پسیو شبکه، ابزارهایی که دیده نمیشوند
معنی پسیو چیست؟ برای راه اندازی شبکه به تجهیزات Passive یا غیرفعال نیز نیاز داریم. تجهیزات Passive یا غیرفعال به برق متصل نمیشوند و در تقویت سیگنالها نقشی ندارند. شاید جالب باشید که بدانیم معمولاً این تجهیزات در داخل ابزارهای مختلف قرار میگیرد و معمولا دیده نمیشوند. در ادامه تعدادی از ابزارهای passive را به عنوان مثال نام میبریم:
- انواع کابلهای شبکه(cat5، cat6 و cat7)
- فیبرنوری
- رک
- ترانک و داکت
- انواع پچ پنل
- پچ کورد
- پریز شبکه
- کانکتورها
- سوکت دیواری
- و …
تجهیزات اکتیو شبکه؛ از تجهیزات روتر و سوییچ تا دوربینهای مداربسته
معنی اکتیو چیست؟ در یک شرکت شبکه و به طور کلی علم شبکه به قطعات یا تجهیزاتی که با متصل شدن به برق، سیگنال ها را تقویت میکند و باعث فعال شدن جریان الکتریکی میشوند، تجهیزات اکتیو یا فعال گفته میشود. در ادامه چند نمونه از تجهیزات active شبکه را مشاهده می فرمایید.
- انواع سوئیچها
- انواع تجهیزات شبکه بیسیم
- ADSL ها و مودمها
- انواع روترها
- فایروالها
- انواع مختلف کارت شبکه
- دوربینهای مداربسته تحت شبکه
- و …
پسیو یا اکتیو، یک تقسیم بندی مفهومی
اگر به تجهیزاتی که اشاره کردیم، دقت کنید متوجه یک نکته مهم میشویم. پسیو یا اکتیو بودن تجهیزات شبکه های کامپیوتری یک تقسیم بندی ذهنی است. در حقیقت در دنیای واقعی و برای کار کردن شبکه همه این تجهیزات نقش مهمی دارند. بنابراین حتماً به خاطر داشته باشیم که پسیو یا اکتیو بودن تجهیزات دلیلی بر نقش آنها در شبکه نیست. متخصصان شبکه برای ایجاد یک زبان مشترک از دو مفهوم Passive و Active استفاده میکنند.
نگاهی به خدمات اکتیو و پسیو شبکه
پس از بررسی تجهیزات پسیو و اکتیو نگاهی به خدمات شبکه داریم. همان طور که در ابتدا اشاره کردیم خدمات شبکه را نیز میتوان به دو دسته اکتیو و پسیو تقسیم کرد. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با خدمات رایکانت به صفحه خدمات پسیو شبکه مراجعه کنید.
خدمات پسیو شبکه، همه کارهایی که لازم است انجام شود
مهمترین بخش یک شبکه راه اندازی تجهیزات زیرساختی است. پیش از هر کاری لازم است زیرساختهای ارتباطی لازم برای تشکیل شبکه نصب شود. در علم شبکه به خدمات نصب و راه اندازی زیرساخت شبکه که وارد مرحله پیکربندی نمیشود، خدمات پسیو یا غیرفعال گفته میشود. از جمله اقداماتی که در خدمات پسیو ارائه میشود میتوان به به طراحی استاندارد، پیاده سازی نقشه، استفاده از قطعات با کیفیت اشاره کرد. همه این خدمات به نوعی در دستهبندی خدمات زیرساختی قرار میگیرد. در ادامه برخی دیگر از خدمات پسیو شبکه را مشاهده میکنید.
- طراحی شبکه و نقشه آن
- کابل کشی شبکه
- کابل کشی تلفن و نصب سانترال
- کابل کشی برق و UPS
- نصب داکت و ترانکینگ شبکه
- نصب پریزها ، کیستون ها
- نصب رک و اتاق سرور
- نصب دوربین مداربسته تحت شبکه
- نصب سنسورها و تجهیزات هوشمندسازی جهت کنترل شبکه و زیرساخت
- نصب سیستم های اعلام و اطفاء حریق برای بخش های حساس مانند اتاق سرور
- نصب فیزیکی تجهیزات شبکه مانند سوئیچ ، روتر و سرور
خدمات اکتیو شبکه، راه اندازی کامل یک شبکه
پس از آمادهسازی بستر شبکه و تجهیزات زیرساخت لازم است خدماتی دیگری نیز پیاده سازی شود. خدمات Active در حقیقت خدماتی است که پس از تهیه و ساخت زیرساختها انجام میشود. به عبارت سادهتر نصب انواع نرمافزارها و بهرهبرداری از شبکه در حوزه خدمات Active قرار میگیرد. تهیه نرم افزارها، پیکربندی شبکه و راهاندازی نرم افزارها در دسته خدمات Active طبقهبندی میشود. در ادامه برخی از خدمات اکتیو شبکه را مشاهده میکنید.
- تنظیم و پیکربندی تجهیزات اکتیو شبکه مانند : روتر، سوئیچ ، مودم ، اکسس پوینت و فایروال
- نصب سیستم عامل های کلاینت و سرور مانند Windows Server
- نصب و راه اندازی نرم افزارهای تحت شبکه همچون آنتی ویروس ها، SQL Server
- پیکربندی و تنظیمات یوزرها
خدمات پسیو و اکتیو مکمل یکدیگر هستند
خدمات پسیو و اکتیو مانند تقسیم بندی تجهیزات Passive و Active یک نگاه ذهنی است. هر رشتهای اصطلاحات تخصصی خاص خود را دارد. استفاده از کلماتی Passive و Active نیز در علم شبکه برای ارتباط بهتر متخصصین صورت میگیرد. خدمات پسیو و اکتیو مکمل یکدیگر هستند. به طوری که نمیتوان یکی را مهمتر از دیگری به حساب آورد. برای ارتباط کامل و درست یک شبکه همه اجزای آن باید به درستی به یکدیگر متصل شوند.
مفهوم passive و active، راهی جذاب به دنیای شبکهها
آشنایی با مفاهیم هر علمی را میتوان مهمترین راه مطالعه آن رشته دانست. در این مقاله ما به بررسی دو مفهوم اکتیو و پسیو در علم شبکه پرداختیم. تجهیزات و خدمات passive و active را با مثال بررسی کردیم. این دو مفهوم میتوانند به شما در یادگیری بهتر سایر مفاهیم شبکه کمک کند. در پایان مقاله از شما دعوت میکنیم برای آشنایی و استفاده از خدمات شبکه رایکانت با شماره اعلام شده در سایت تماس حاصل کنید. همکاران ما پاسخگوی سوالات و ابهامات شما هستند.
منبع: https://www.quora.com
6 دیدگاه
ممنون از توضیحات بسیار ساده شما. اگر توضیحات دیگری دارید ممنون میشم ارسال کنید
سلام.این دوره هایی مثلccna و ccnpکه میگذرونیم مربوط به شاخه پسیوه یا اکتیو؟
سلام
این دوره هایی که گفتید همگی مربوط به دوره های اولیه سیسکو هستش که مباحث کانفیگ شبکه رو بر روی تجهیزات سیسکو آموزش میده. به بخش پسیو شبکه و زیرساخت شبکه ارتباطی نداره.
سلام.
برای اینکه بتونم به صورت ریموت استخدام بشم باید اکتیو کار کنم. کدوم شاخه از اکتیو شبکه به نظرتون بیشتر مناسب اشتغال به صورت دورکاری هست؟
سلام وقت بخیر
اگر منظورتون از دورکاری، انجام امور شبکه یک شرکت در منزل و از راه دور هست، باید بگم در اغلب موارد امکان پذیر نیست. اما اگر منظورتون نرفتن به سر کار مثل کارمندان در یک بازه زمانی مشخص مثل 8 صبح تا 5 بعد از ظهر هست، باید بگم بله، امکان پذیر هست البته باز هم به مدل کاری شما بستگی داره. اگر برای یک شرکت به عنوان مسئول شبکه یا مدیر IT استخدام شده باشید قاعدتاً مثل بقیه کارمندها باید سر کار برید. اما اگر برای خودتون کار کنید و به عنوان مشاور، پشتیبان، کارشناس شبکه و یا مجری پروژه های شبکه فعال هستید رفت و آمد شما دیگه دست خودتون هست.
در کل مدل دورکاری بیشتر برای برنامه نویس هاست نه برای شبکه کارها.
ممنون از توضیح کامل و مفید که ارائه دادید.