سوئیچ شبکه، دستگاهی است که کامپیوترهای موجود در یک شبکه محلی یا به اصطلاح Local را به یکدیگر متصل میکند. که در این حالت به آن Local Area Network (LAN) گفته میشود. در این مقاله به معرفی این دستگاه در ساختار شبکه، انواع سوئیچ و تفاوت آن با هاب و روتر میپردازیم. با ما در رایکانت همراه باشید.
سوئیچ شبکه چیست؟
سوئیچ شبکه، وسیلهای است که دستگاهها را در یک شبکه محلی (LAN) به هم مرتبط میسازد. به این صورت که دیتاهای بستهبندی شده را از ورودی دریافت کرده و آنها را به مقصد منتقل میکند. با این اتصال کامپیوترهای موجود در شبکه امکان ارتباط و تبادل دیتا را با یکدیگر خواهند داشت. البته سوییچها صرفاً کامپیوترها را به یکدیگر متصل نمیکنند بلکه تمامی دستگاههایی که از پروتکلهای شبکه پشتیبانی میکنند، میتوانند برای کاربردهای خاص به سوییچها متصل شوند. پشتیبانی شبکه از تعداد زیادی از دستگاههای متصل به مجموعه، توسط سوئیچها صورت میگیرد. به عنوان مثال میتوان کامپیوترها، چاپگرها و یا سرورها را به سوئیچ شبکه وصل کرده و مسیر انتقال داده را در میان آنها مشخص کرد.
برتری سوئیچ شبکه، انتقال دادهها به دستگاههای تعیین شده برای دریافت آنها است. این ویژگی، کارآیی و توان بالقوه شبکه را بهبود میبخشد. در ادامه به برخی از قابلیتهای این سوئیچ اشاره شده است.
- سوئیچها به شما امکان میدهند دهها دستگاه را به هم متصل کنید.
- سوئیچها باعث میشوند تا ترافیک بین دو دستگاه از مسیر سایر دستگاههای شبکه عبور نکند.
- کنترل دسترسی قسمتهای مختلف شبکه توسط سوئیچ امکان پذیر است.
- سوئیچ میزان استفاده از شبکه را کنترل میکند.
- برقراری ارتباط درون شبکهای توسط سوئیچها، حتی سریعتر از اینترنت فراهم میشود.
- سوئیچهای پیشرفته را میتوان بوسیله ماژولهای قابل تعویض، متناسب با نیازهای شبکه هماهنگ ساخت در اصل، سوئیچها پلیس راهنمایی و رانندگی یک شبکه هستند.
سوئیچ شبکه چگونه کار میکند؟
سوئیچ شبکه به انتقال داده میان دستگاههای موجود در داخل شبکه میپردازد. اطلاعات دریافتی از هر دستگاه با یک شناسه اینترنتی مشخص (IP)، در قالب “بیتها” فشرده سازی میشود. سپس دادهها با آدرس دقیق منبع و مقصد ارسال در داخل یک شبکه محلی قرار میگیرند و توسط سوییچ شبکه خوانده و رمزگشایی میشوند. به کمک نشانیهای موجود در داخل دیتاها، سوئیچ اطلاعات را از طریق پورتها به مقصد و دستگاه مورد نظر میرساند.
انواع سوئیچ شبکه
به طور کلی سوئیچ به عنوان یکی از تجهیزات اکتیو شبکه به 2 دسته کلی تقسیم میشود؛ سوئیچهای غیر مدیریتی (Unmanaged Switch) و سوئیچهای مدیریتی (Managed Switch). تفاوت اساسی در قابلیت پیکربندی عملکرد سوئیچ مدیریت شده است که برای شخصی سازی و بهینه سازی ترافیک شبکه برای کاربردهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
سوئیچهای غیر مدیریتی (Unmanaged Switch)
سوئیچهای غیر مدیریتی به گونهای طراحی شدهاند که میتوانید به سادگی آنها راه اندازی کنید و مورد استفاده قرار دهید. این سوییچهای شبکه به پیکربندی نیاز ندارند و اغلب آنها را در شبکههای خانگی و مشاغل کوچک به کار برده میشوند.
سوئیچهای مدیریتی (Managed Switch)
سوئیچهای مدیریتی به شما امنیت و انعطاف پذیری بیشتری میدهند و میتوانید آنها را متناسب با شبکه خود تنظیم کنید. با استفاده از این کنترل بیشتر میتوانید تنظیمات شبکه محلی خود، از جمله کنترلهای مربوط به ترافیک LAN، اولویت بندی کانالهای مشخص و همچنین ایجاد LAN های مجازی، پیکربندی و نظارت بر تنظیمات شبکه خود را مدیریت کنید. استفاده از سوئیچهای مدیریتی در داخل اتاق سرور شبکههای بزرگ با پهنای باند زیاد کاربرد دارد.
تفاوت سوئیچ شبکه، هاب و روتر
سه دستگاه اصلی وجود دارد که برای شبکه سازی به کار گرفته میشود. هاب، سوئیچ و روتر شبکه همه میتوانند این ماموریت را انجام دهند. برای همین گاهی ممکن است اسامی آنها به جای یکدیگر به کار گرفته شوند. در ادامه به معرفی و تفاوت هاب، سوئیچ و روتر شبکه میپردازیم.
هاب شبکه (Network hub)، اشتراک گذاری اطلاعات میان تمام دستگاهها
هاب برای اتصال رایانهها در یک شبکه خصوصی طراحی شده است که هیچ ارتباطی با منابع غیر از رایانههای محلی (اینترنت) ندارد. میتوانید با مراجعه به صفحه اترنت چیست، بیشتر با شبکههای محلی آشنا شوید.
هنگامی که هاب یک بسته از داده را از یک دستگاه متصل دریافت میکند، این بسته داده را به تمام دستگاههای متصل دیگر منتقل میکند، صرف نظر از این که کدام یک مقصد نهایی باشد. علاوه بر این، پهنای باند شبکه بین همه رایانههای متصل تقسیم میشود. بنابراین ، هرچه تعداد رایانههای شبکه بیشتر باشد، پهنای باند کمتری برای هر دستگاه در دسترس قرار میگیرد و سرعت اتصال کندتر خواهد بود.
در گذشته، سوییچها و روترهای شبکه برای اکثر کاربران گران قیمت بودند و ساختار پیچیدهای داشتند و خیلیها هاب را انتخاب میکردند. اما امروزه به ندرت مورد استفاده قرار میگیرند.
سوئیچ شبکه (Network switch)، انتخاب دقیق دستگاه گیرنده اطلاعات
سوئیچ شبکه نیز کامپیوترها را مانند هاب به یکدیگر متصل میکند. تفاوت اصلی آن در نحوه انتقال داده است. هنگامی که یک سوئیچ بستهای از دادهها را دریافت میکند، تعیین میکند که بسته برای چه رایانه یا دستگاهی در نظر گرفته شده است و آن را فقط برای آن رایانه ارسال میکند.
در این صورت پهنای باند کاهش پیدا نمیکند و بهرهوری شبکه افزایش مییابد. به همین دلیل، استفاده از سوئیچها نسبت به هاب شبکه ارجحیت دارد.
روتر شبکه (Network router)
عملکرد روتر شبکه با سوئیچ یا هاب کاملا متفاوت است زیرا کار اصلی آن هدایت بستههای اطلاعات علاوه بر دستگاههای شبکه محلی، به شبکههای دیگر است. استفاده از روتر در داخل خانهها و محیطهای کاری بسیار متداول است زیرا به شبکه شما اجازه میدهد تا با شبکههای دیگر از جمله اینترنت ارتباط برقرار کند.
توجه به نیاز کاربری، کلید خرید سوئیچ مناسب
در این مقاله سعی کردیم در پاسخ به سوال سوئیچ شبکه چیست جنبههای مختلف آن را بررسی کنیم. در پایان باید به این نکته اشاره کرد که برای خرید سوئیچ شبکه میتوان با توجه به عملکرد، امنیت، هزینه و کارایی سوئیچ از میان دو نوع سوئیچ مدیریتی و غیر مدیریتی یکی را برگزید. در انتها پیشنهاد میکنیم برای آشنایی و بهرهمندی از خدمات رایکانت با شمارههای اعلام شده در سایت تماس حاصل کنید.